8

Tv-programma probeerde voetbaluitslagen te manipuleren

Eind december is door een tv-programma geprobeerd wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal te manipuleren. Dat heeft de KNVB laten weten in een brief aan clubs en scheidsrechters.

In de brief schrijft Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB:

Afgelopen weekend zijn wij door het functioneel parket van het Openbaar Ministerie geïnformeerd dat een televisieproductiemaatschappij spelers benadert met het verzoek of men bereid is wedstrijden te manipuleren.

De zaak is door de KNVB zelf bij het OM voorgelegd. Het onderzoek dat volgde leidde naar productiemaatschappij CCCP. Een woordvoerder van de KNVB heeft gezegd dat de bond zich stoort aan de manier waarop de tv-makers te werk zijn gegaan.

Er zit voor ons verschil tussen daadwerkelijk iemand ontmaskeren die zich schuldig maakt aan manipulatie of willekeurig rondbellen en spelers proberen zover te krijgen. In dat eerste geval draagt een programma bij aan een oplossing en in het tweede geval creëert het tv-programma een probleem om daar vervolgens een uitzending van te maken. En met de informatie die we nu hebben, lijkt het dat laatste. En dat vinden we op z’n minst dubieus.

Mochten er spelers zijn die hebben toegehapt, dan is dat natuurlijk uiterst kwalijk. Ongeacht door wie je wordt gebeld. Tegelijkertijd weten we dat er spelers gevoelig kunnen zijn voor omkoping. Dat bewijzen al die zaken wel die we inmiddels allemaal kennen. Om het anders te zeggen: daar hebben we geen televisie-uitzending voor nodig.

De KNVB zegt de zaak niet even hoog op te nemen als wanneer het om “echte” matchfixers gaat, maar overweegt desondanks aangifte te doen tegen CCCP. De bond wacht het onderzoek van het OM alvorens zich te buigen over volgende stappen.

Bron: NOS
Cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (8)