Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tweederde wil geen lager loon in ruil voor baangarantie

  •  
05-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_spaarvarkentje_gewond_KenteeGardin_300
Eenderde accepteert loonoffer in ruil voor baangarantie, hoger pensioen of interessantere baan
Crisis of geen crisis, de meeste mensen zien het nog steeds niet zitten om loon in te leveren om hun baan maar te kunnen behouden. Een op drie werknemers is wel bereid om zo’n drie procent, oftewel honderd euro bruto per maand, hiervoor op te offeren. Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek dat de carrièresite Intermediair en Nyenrode Business Universiteit dinsdag presenteren.
Bijna tachtigduizend werknemers deden afgelopen zomer mee aan de enquête. Hun gemiddelde jaarinkomen bedroeg ongeveer 37 duizend euro bruto, schrijft de Volkskrant. Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode, had verwacht dat veel meer werknemers bereid zouden zijn loon in te leveren om hun baan te kunnen behouden. “Voor veel werknemers is de crisis kennelijk nog ver weg”, zegt hij in de krant. Maar het kan ook zijn dat veel mensen geen salaris kúnnen inleveren, zegt de hoogleraar:
Een kwart van de koopwoningen staat onder water en van veel mensen staat de baan onder druk. Intermediair heeft weliswaar veel hoogopgeleide tweeverdieners onder zijn lezers, dat kan ook betekenen dat die tweeverdieners beiden onzeker zijn over het voortbestaan van hun dienstverband.
Van Muijen krijgt bijval van de Utrechtse hoogleraar arbeidseconomie Joop Schippers. De loonoffer-weigeraars zijn zich er volgens hem terdege van bewust dat zij een half jaar later alsnog op straat kunnen worden gezet.
Behalve bestaanszekerheid bleken er wel andere voorwaarden te zijn om een loonverlaging te accepteren. Een inhoudelijk interessantere baan en een hoger pensioen waren daar twee van.
Uit een peiling onder personeelschefs vorige maand bleek dat een op de zeven bedrijven overweegt het personeel een loonoffer te vragen.
Foto-cc: Kentee Gardin

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.