139

Twijfels over relaas mishandelde joodse vrouw nemen toe

Slachtoffer deed reeks onware beweringen ... Relaas roept ook vragen op ... Politici zijn geschokt ... Verwarrende details in geruchtmakende zaak ... 'Daders zijn Palestijnen' .... Slachtoffer is sympathisant extreemrechtse groep 

AT5 meldde vandaag dat in Amsterdam in de nacht van dinsdag op woensdag een joodse vrouw is aangevallen vanwege een Israëlische vlag die aan haar balkon hangt. Het bericht bracht een schok teweeg op sociale media en in de politiek. Begrijpelijk want het gaat om een zeer ernstige kwestie. Maar de details die Joop achterhaalde roepen ook vragen op.

Updates onderaan artikel:

Volgens de 28-jarige vrouw werd ze in de nacht van dinsdag op woensdag aangevallen voor haar huis. Een man met een PLO-sjaal had haar van achteren beetgepakt waarop een andere man begon te stompen op haar lichaam en gezicht, vertelt ze aan AT5. “De verwondingen die ik zie in je gezicht, die zijn van die aanval” vraagt de verslaggeefster. “Ja, die zijn van die aanval,” antwoordt de vrouw. Een twitteraar merkte op dat de vrouw zondag een foto op de pagina van de World Zionist Organization plaatste waarop het sterk lijkt alsof de wond aan de zijkant van haar gezicht dan al aanwezig is.

De vrouw vertoont ook verwondingen aan haar nek, die het resultaat zouden zijn van een poging haar te wurgen. Ze zou tevens gekneusde ribben hebben opgelopen.

De vrouw meldt in het interview met AT5 dat ze ter verdediging een verfspray gebruikte. Op haar Facebookpagina stelt ze dat het om pepperspray ging die ze had aangeschaft nadat ze zaterdag met de dood was bedreigd. Het bezit van pepperspray is in Nederland verboden. Sommige peppersprays bevatten inderdaad een verfstof.

In het relaas op haar Facebook-pagina, dat na plaatsing zes keer bewerkt is, spreekt ze van drie mannen die allen een palestijnse sjaal droegen. Ze meldt aanvankelijk op Facebook dat ze is aangevallen door Palestijnen maar haalde dat woensdagavond weg, voordat de zaak in de publiciteit kwam.

Uit haar Facebook-pagina blijkt dat ze actief betrokken is bij steuncampagnes voor Israël, onder meer met de foto-actie ‘Together we win, I stand by Israel’. Ze spreekt zich op zondag, de dag nadat ze met de dood bedreigd zou zijn en overging tot aanschaf van een illegaal verdedigingswapen, echter opvallend genoeg positief uit over een foto die nogal detoneert tussen de andere plaatjes waarmee de oorlog wordt gesteund. Het is een foto oorspronkelijk afkomstig van een vredesgroep en toont een joods en arabisch stel uit de campagne Together we win, I stand for peace die zich juist richt tegen partij kiezen. Ze reageert met:“Shalom, May peace be upon you, I realy (sic) wish that”.

Het slachtoffer is verder lid van de Facebookgroep ‘PVV for Israël’ en op Facebook ook sympathisant van de extreemrechtse English Defence League die zich richt op de verdrijving van moslims. 

De politiek reageerde direct  geschokt op het bericht, er zijn Kamervragen gesteld door de VVD en ex-PVV Kamerleden Van Klaveren en Bontes. Burgemeester Van der Laan noemde het voorval ‘zeer ernstig’. De politie is op zoek naar getuigen en de daders die onder de verf zouden moeten zitten.

Eerder deze week werd bericht dat er met een brandbom zou zijn gegooid naar een Amsterdams huis waar een Israëlische vlag hangt terwijl de buren een Palestijnse vlag hebben hangen. Volgens woningcorporatie Rochdale betreft dat een lang lopende burenruzie.

Screenshot: een van de eerdere Facebook-versies van het relaas met de later verwijderde bewering dat de daders ‘Palestijnen’ zijn.

Update vrijdag 13:00

Ook bij andere media rijzen nu twijfels over het relaas van de vrouw. Elsevier meldt dat ze, in tegenstelling tot wat ze beweert, nooit bij het Sinai Centrum heeft gewerkt. Op haar inmiddels afgesloten Facebook-pagina verwees ze eerder haar ervaringen bij deze hulpinstantie voor oorlogsslachtoffers. In haar status gaf ze aan daar te werken als therapeut.

Begin vorige maand verklaarde ze in een reactie op Facebook dat ze binnen enkele dagen naar Israël zou afreizen om “voor onze idealen te vechten”.

Afgelopen nacht schreef ze op Facebook dat de politie stelde “dat ik niet met pers had moeten praten in het kader van mijn veiligheid en mezelf uit het plaatje had moeten houden, voor wat? Zodat ik net als 70% van de Nederlanders de andere kant op kijk. Dus toen kwam het geweldige idee van hun dat ik midden in de nacht mijn huis maar uit moest. Dit voelt als onderduiken!!!” Ze houdt een tirade tegen moslims, stelt dat ze in haar joodse identiteit is aangetast omdat de vlag niet meer voor haar raam hangt en ze ook haar menora heeft weggehaald. Daarnaast gaat ze tekeer tegen moslims en de islam. Ze eist een nieuwe woning van de gemeente en eindigt met NEVER SURRENDER!

De politie twijfelt er op basis van onderzoek naar de wonden overigens niet aan dat de vrouw mishandeld is.

Geef een reactie

Laatste reacties (139)