4

Twitter als guerrilla-campagnemiddel

Mobiliseren, spinnen en journalistieke hotspot: Twitter nu al winnaar verkiezingen

RTL organiseert woensdag een Twitterdebat, Alexander Pechtold houdt een Twitter-interview bij de Volkskrant en kandidaten gebruiken het medium om deel te nemen aan debatten waar ze niet voor zijn uitgenodigd.

Door redactie Joop

Trouw inventariseert de gevolgen van het Twittergebruik onder politici en citeert universitair docent politiek communicatie Rens Vliegenthart die constateert dat het korte berichtenmedium een nieuwe dimensie geeft aan de politieke strijd:

„Het wordt scherper. Dat maakt het interessanter om te volgen. Voor de lezer is het ofwel interessant als er conflict is, of als het persoonlijk is. Een sec programmapunt doet je niet zoveel. Maar nu zie je iedere zondag opnieuw, dat Ed Anker van de ChristenUnie naar de kerk is geweest. Of dat de tweeling van Halsema ondeugend is. Dat is een aanvulling die er niet eerder was.” Het persoonlijke aspect heeft grote effecten op het imago van politici. „Voor Halsema heeft Twitter de grote ommekeer betekend”, zegt Vliegenthart. „Zij had een wat bijterig imago. Op Twitter kan ze meer van haar persoonlijke kant laten zien. Daardoor wordt ze zachter.”

Femke Halsema heeft de naam de actiefste en sociaalste politicus op Twitter te zijn maar de NOS ontdekte door onderzoek dat die toppositie in werkelijkheid wordt bekleed door Marianne Thieme:

75 procent van alle 595 berichten die ze in de afgelopen twee weken stuurde, was gericht aan een ander. Daarmee maakt Thieme op de sociaalste manier gebruik van dit medium.

Femke Halsema wordt vandaag bij de Volkskrant onderworpen aan een Twitter-interview. RTL Nieuws houdt woensdag 2 juni tussen 20:00 en 21:30 uur een Twitterdebat. Politieke tweets van kandidaten zijn onder meer te volgen via site Verkiezingstweets

Wat vind jij? Maakt Twitter de verkiezingen spannender, interessanter?

En o ja, volg Joop op Twitter.

Foto: Alexander Pechtold op een door hem gehouden Twitnick, een picknick voor Twitteraars, in Rotterdam. 26 mei 2010. 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)