6

Uber blundert met fout verstuurde bedankmail

Omstreden taxidienst stuurt dankmail voor steunen van petitie aan mensen die de petitie nooit tekenden

“Huh, ik heb helemaal geen petitie getekend”, twitterde cabaretier Arjen Lubach zaterdagmiddag. Lubach had een mail ontvangen waarin de omstreden taxidienst hem persoonlijk bedankte voor zijn support bij de petitie terwijl Lubach de petitie helemaal niet had getekend.

In het bericht stond de volgende tekst:

Bedankt Arjen, dankzij jouw support hebben we de 15.000 handtekeningen voor onze petitie gehaald voor een tijdelijke oplossing voor UberPOP. Dit sterkt ons om in te blijven zetten voor meerijden.

UberPOP is de tweede taxidienst van Uber. Met uberPop kunnen particulieren mensen meenemen in hun auto tegen een lagere vergoeding dan in een gewone taxi en dat mag niet. De dienst wordt gezien als een snordersdienst en is dus illegaal. Maar Uber wilde zich daar niet bij neerleggen. Daarom startte het bedrijf half april een petitie om staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur akkoord te laten gaan met een tijdelijke oplossing.

Die petitie werd ondertekend door meer dan 15.000 mensen, maar dus ook de mensen uit het adressenbestand van Uber die niet tekenden, werden bedankt.

Al snel bleek op internet dat veel meer mensen het bedankje hadden ontvangen zonder ooit de petitie te hebben getekend, waaronder ook Georgina Verbaan. Mensen reageerden geërgerd, zo ook Lubach. Hij is een voorstander van Uber, maar niet van UberPop. Lubach vind UberPop een volstrekt andere dienst die losgekoppeld zou moeten worden van Uber. Hij stelde daarom een petitie voor tegen UberPOP en vóór Uber met de hastag #welubergeenpop.

Fout
Uiteindelijk bleek dat Uber een fout had gemaakt bij het versturen van de mails. Een woordvoerder liet Joop weten dat er een verkeerd adressenbestand was gebruikt en dat de mail per ongeluk naar de volledige gebruikersgroep was gestuurd. Ook op internet werden excuses aangeboden  door het taxibedrijf: “Het was een algemene bedankmail voor de overweldigende support voor de petitie.”

Of die support werkelijk overweldigend is, valt te betwijfelen, merkte Jeroen Wollaars van de NOS op. Hij rekende uit dat als 15.000 van de 200.000 Uber-klanten de petitie tekenden dus maar 7,5% UberPOP steunt. Je kunt je afvragen hoe overweldigend dat is.

Vorige week nog startte het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam een opsporingsonderzoek tegen UberPop na een uitspraak van de politierechter, die drie chauffeurs van de verboden taxidienst Uberpop elk een boete van 1500 euro oplegde.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)