Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Uitbreiding Wet Bibob mogelijk in strijd met Rechten van de Mens'

  •  
14-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De Raad van State oordeelt dat de wet waarmee het kabinet malafide ondernemers wil aanpakken nog eens tegen het licht gehouden moet worden
Volgens de Raad van State moet het kabinet de uitbreiding van de Wet Bibob nogmaals onder de loep houden. Het kabinet wil met behulp van de uitbreiding gemeenten de ruimte geven malafide ondernemers aan te pakken. Volgens de Raad van State zou de uitbreiding echter in strijd kunnen zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
De Wet bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur (Bibob) is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat de overheid geen vergunningen verleent aan criminele organisaties. Voorheen gold de wet voor onder andere horeca-, bouw- en transportbedrijven.
De Raad van State geeft in een advies aan het kabinet aan dat de uitbreiding van de wet ongewenst is. Het adviesorgaan vraagt zich af of de wet wel preventief gebruikt moet worden, daar er ook andere wetten zijn die burgemeesters kunnen gebruiken bij het sluiten van bedrijven die niet “zuiver op de graat” zijn, schrijft NRC Handelsblad.
Ook wil het kabinet een landelijk register openen waarin Bibob-adviezen worden opgenomen. Volgens de Raad van State druist dit mogelijk in tegen het recht op privacy.
cc-foto: Misspeta88

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.