20

Uitgaven kernwapens nemen toe

Merkwaardige ontwikkeling, gezien de financiële situatie van veel landen

Van alle landen die kernwapens bezitten nemen de uitgaven voor onderhoud en modernisering van kernwapens nog steeds toe, ondanks beloften de wapenvoorraad te verminderen. Dat blijkt uit een studie van Global Zero.

In Genève worden vandaag gesprekken hervat over ontwapening. Tegelijkertijd klinkt de oproep aan landen met kernwapens om minder uit te geven aan hun wapenvoorraden en dat geld te besteden aan ontwikkeling. Deze ontwikkeling is merkwaardig, vooral gezien de financiële situatie van veel landen.

Gezamenlijk gaven de landen per jaar 85 miljard euro uit aan hun wapenarsenaal. Meer dan de helft (49,5 miljard euro) komt voor rekening van de VS. Rusland komt uit op 12,1 miljard euro in 2011. China gaf 6,2 miljard euro uit aan zijn kernwapenarsenaal, Frankrijk 4,9 miljard euro en Groot-Brittannië 4,5 miljard euro.

Bij de vier andere kernmachten India, Pakistan, Israël en Noord-Korea groeiden de uitgaven voor nucleaire wapens ook. India gaf 4 miljard euro uit aan kernwapens, Pakistan 1,8 miljard euro, Israël 1,5 miljard euro en Noord-Korea 0,6 miljard.

Tim Wright van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons  zegt dat dit type prioriteiten het steeds moeilijker maken om de milleniumdoelen te halen:

Landen met kernwapens geven dagelijks zo’n 243 miljoen euro uit aan hun nucleaire wapens. Het mag duidelijk zijn dat er betere manieren zijn om dit geld uit te geven. 

De Wereld Morgen: Uitgaven kernwapens blijven stijgen, ondanks crisis

cc-foto: SandoCap

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)