77

Uitgevers openen aanval op Publieke Omroep

'Internet moet verboden terrein worden voor omroepen'

Bij de Waan van de Dag, het mediaprogramma van de VARA, discussieerden Telegraaf en NOS over de nieuwsvoorziening via internet. Volmer van De Telegraaf wil, net als de Volkskrant, dat wettelijk wordt vastgelegd dat een omroep als de NOS op internet niet aan nieuws mag doen. Gebruikers moeten zo gedwongen worden gebruik te maken van commerciële sites. Volgens Jan de Jong van de NOS is het een illusie te denken dat daarmee het probleem van kranten wordt opgelost.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Gaat het om internet of is het De Telegraaf en Volkskrant eigenlijk te doen om de publieke omroep als voorziening? Die vraag kwam tijdens de discussie even bovendrijven. De Telegraaf voert al decennia campagne voor afschaffing van de publieke omroep, de Volkskrant zit de laatste jaren ook op die koers. Volmer erkent dat de discussie verder reikt dan internetgebruik.

Jeroen Smit, bekroond journalist en thans hoogleraar Media in Groningen, stelde voor dat de commerciële uitgevers op een andere manier geholpen kunnen worden. Ze zouden ook financiële steun kunnen krijgen. Volmer wijst dat categorisch af. Voor hem is het kennelijk geen praktische maar een ideologische kwestie: nieuws en media mogen geen nutsvoorziening zijn. Smit wees er fijntjes op dat commerciële instellingen als bijvoorbeeld de banken daar toch wat anders over denken, die zijn immers gered met publiek geld omdat ze een belangrijke nutsfunctie hebben.

Overigens wordt Joop niet gemaakt met publiek geld maar betaald uit de verenigingskas van de VARA. Voor de tegenstanders maakt dat geen verschil. Ze vinden dat publieke omroepen überhaupt niets op internet mogen doen. Of liever gezegd: niet mogen bestaan. Kortom, weg met de BBC en leve Fox News?

Geef een reactie

Laatste reacties (77)