64

Uitgezet Roma-meisje werd door vader mishandeld

Update: Leonarda wil niet in haar eentje terug naar Frankrijk

Een Roma-meisje van 15 dat deze week tijdens een schoolreisje door Franse agenten uit de bus werd geplukt om te worden uitgezet naar Kosovo mag terugkeren. Dat heeft president Hollande verklaard. De rest van het gezin is echter niet meer welkom. Ondertussen heeft de vader bekend dat het gezin niet uit Kosovo komt en hij het vluchtverhaal heeft verzonnen.


Déclaration du président de la République au… door elysee
Updates onderaan

Het handelen van de agenten leidde in Frankrijk tot tal van protesten onder scholieren en studenten. Volgens president Hollande zijn bij de uitzetting van Leonarda Dibrani geen fouten gemaakt maar kan zij wel terugkeren naar Frankrijk om haar studie te vervolgen, als ze daar tenminste zelf om vraagt.

Ondertussen heeft de vader verklaard dat het gezin helemaal niet uit Kosovo komt. Hij zou zelf jaren geleden naar Italië zijn verhuisd waar de zes kinderen zijn geboren. Omdat hij dacht dat het leven in Frankrijk beter was, ging hij de grens over en wendde voor met zijn gezin uit Kosovo gevlucht te zijn vanwege discriminatie. Die truc mislukte, het gezin werd tot ongewenste vreemdelingen verklaard door Frankrijk en uitgezet naar Kosovo. Volgens papieren die de vader toonde zijn de kinderen daar niet geboren.

France 24: Father of Roma girl expelled from France speaks out

Update 23:00:

In het onderzoeksrapport wordt de vader van Leonarda omschreven als iemand die geen knip voor zijn neus waard is. Hij weigerde diverse malen aangeboden werk en werd gearresteerd wegens verdenking van het plegen van een inbraak. Ook zou hij Leonarda en haar zus mishandeld hebben. Volgens een onderwijzeres probeerde Leonarda echter te integreren in de Franse maatschappij en boekte daar vorderingen in.

Het meisje zegt geen gebruik te willen maken van het aanbod van president Hollande om in haar eentje terug te keren. Ze wil haar zus niet missen.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)