46

Uitkeringsgerechtigden komen Spijkenisse niet meer in

Regio Rotterdam heeft van kabinet toestemming gekregen om kansarme mensen te weren

De gemeente Spijkenisse heeft een onzichtbaar hek om de stad gesloten. Kansloze uitkeringsgerechtigden uit Rotterdam komen er niet meer in, zegt wethouder Christel Mourik (VVD. Ze jagen de gemeente op torenhoge kosten meent ze.

De instroom van mensen bij de sociale dienst bestaat voor 30 procent uit mensen die korter dan een half jaar in Spijkenisse wonen. Dat is niet normaal”, zegt Mourik tegen het AD. “Laat duidelijk zijn: iedereen is welkom in Spijkenisse, maar alleen als die mensen iets van hun leven willen maken. ‘Niet-willers’, daar hebben we weinig aan. Ik weet dat het moeilijke gesprekken met andere gemeenten en andere overheden met zich meebrengt, zoals we ons gaan opstellen, maar dat moet dan maar.

De meesten ‘profiteurs’ komen volgens Mourik uit Rotterdam. GroenLinks in Spijkenisse heeft veel kritiek op het beleid en vindt dat zij zich schuldig maakt aan discriminatie. De PvdA noemde de gekozen wijze ‘niet onze manier’.

De gemeente Spijkenisse valt onder de ‘Rotterdamwet’. Daarmee krijgt de regio toestemming van het kabinet om kansarme mensen te weren die zich willen vestigen in achterstandswijken. Ze doen dit dan door een bepaalde inkomenseis te stellen. Daarmee worden de wijken gemixter, maar het grotere doel is het vermijden van nog grotere problemen in de al instabiele wijken. Sommige probleemwijken worden om die reden juist ook gesloopt om Spijkenisse onaantrekkelijk te maken voor kansarmen.

cc-foto: FdW

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (46)