Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hersenonderzoek: 'Uitsluiting moslimjongeren is de oorzaak van radicalisering'

  •  
06-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
3565473585_4705109d21_o

© cc-foto: Jon Olav Eikenes https://flic.kr/p/6r4Z5v

Onderzoekers aan het University College London (UCL) hebben met hersenscans achterhaald dat uitsluiting van moslims kan leiden tot radicalisering van jongeren. Ze scanden daartoe de breinen van 38 geradicaliseerde islamitische jonge mannen uit de omgeving van Barcelona. Dat schrijft de Britse zondagskrant The Observer.
Ze constateerden bij deze groep precies dezelfde effecten in de hersens als bij een groep jonge Spanjaarden die deelnamen aan een computergame en plotseling verstoten werden. Uit het onderzoek werd duidelijk dat sociale uitsluiting gevolgd wordt door extreem pro-groepsgedrag. Het kan verklaren waarom jongeren plots radicale ideeën omarmen waar ze eerst weinig van moesten hebben.
Een van de onderzoekers stelt dat het resultaat duidelijk maakt dat andere veronderstellingen over de invloed van factoren als armoede, religieus conservatisme en zelfs psychoses, onjuist zijn. “Dit onderzoek toont dat waarden, die eerder niet zo belangrijk waren, als gevolg van sociale uitsluiting heilig worden verklaard waardoor mensen recalcitrant worden en gevoelig voor het gebruik van geweld.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.