Laatste update 10:18
30

Uitstoot CO2 blijft min of meer gelijk, maar dat is geen reden voor een feestje

De uitstoot van broeikasgassen is ook vorig jaar weer toegenomen. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving. En dat is een probleem voor de opwarming van de Aarde, die komt door de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Eén van de boosdoeners is CO2. Tot vorig jaar werden niet-CO2-gassen als methaan en lachgas niet meegenomen bij de berekening van broeikasgassen. Dit jaar maakt het Planbureau voor de Leefomgeving voor het eerst een onderscheid tussen de gassoorten en komt zo met een compleet plaatje. En wat blijkt? De CO2-uitstoot is weliswaar min of meer gelijk gebleven, maar de algehele uitstoot stijgt wederom, mede vanwege de uitstoot van methaan en lachgas.

In veel landen wordt minder kooldioxide uitgestoten, met name omdat er steeds minder steenkool wordt gebruikt. Desondanks neemt de gehele uitstoot toe met 0,5% tot 49,5 gigaton. Het Planbureau schrijft over de niet-CO2-gassen:

De niet-CO2 broeikasgassen vormen ongeveer een kwart (28%) van de totale uitstoot van broeikasgassen wereldwijd en zijn daarmee – naast CO2, waar beleidsmatig de meeste aandacht naar uitgaat – ook een belangrijke factor om rekening mee te houden in het terugbrengen van de mondiale uitstoot. De niet-CO2 broeikasgassen bestaan uit methaan (CH4), lachgas (N2O) en de zogeheten F-gassen (HFKs, PFKs en SF6).

Vooral methaan heeft met 19% een flink aandeel in de totale uitstoot en wordt voornamelijk uitgestoten bij de productie van fossiele brandstoffen (25%), door vee (23%) en in de rijstproductie (10%).

In het Radio 1-programma De Ochtend vertelt onderzoeker Jos Olivier van het Planbureau hoe het ervoor staat.

cc-foto: Ian Britton

Geef een reactie

Laatste reacties (30)