Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Uitvaller is niet geheel kansloos’

  •  
20-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dropout_300.jpg
Overheid lijkt schooluitvallers op te geven met beleid dat zich richt op het voorkomen van dropouts menen onderwijsdeskundigen
Een dropout is niet geheel kansloos. Een derde van de jongeren die uitvalt op school komt later terug en haalt gewoon zijn diploma. Onderzoekers van Expertisecentrum Beroepsonderwijs (Ecbo) vrezen dat de overheid aan het ‘echte’ probleem met schooluitvallers minder aandacht zal besteden. Het kabinet wil in de toekomst het aantal dropouts tegengaan, maar ontkent daarmee het probleem van een grote groep jongeren die meer begeleiding nodig hebben menen onderwijsdeskundigen.
Uitvallers die terugkeren zijn vaak succesvol blijkt uit onderzoek van Ecbo. Van de 57.000 jongeren die in het schooljaar 2005-2006 zonder diploma de school verlieten, keerden 21.000 terug. De meesten kozen binnen een jaar een nieuwe opleiding en zaten weer terug in de schoolbanken. Slechts een kwart van de terugkeerders valt opnieuw uit. Het huidige beleid van het kabinet is er op gericht uitval tegen te gaan. Ecbo vreest dat het kabinet in het vervolg minder aandacht heeft voor de grote groep jongeren die niet terugkeren. Ze verdwijnen uit beeld en lijken ‘vergeten’. Investeren in jongeren die uitvallen vindt het ministerie minder interessant omdat de kans groot is dat ze weer uitvallen. In de statistieken tellen ze dan twee keer mee als uitvaller en dat maakt het nog lastiger om het streefgetal van 25.000 te halen, meldt Trouw. Ecbo vindt het zonde dat het kabinet de investeringskansen in uitvallers minder serieus lijkt te nemen. “Er valt nog veel te winnen met goede begeleiding van deze uitvallers”, zegt Ecbo-onderzoeker Barbara van Wijk. “Een deel van hen weet de weg terug naar school te vinden, maar een deel ook niet. Die jongeren moeten op weg geholpen worden.”
Minister Bijsterveldt (Onderwijs) stelt donderdag ook de verplichte maatschappelijke stage voor scholieren ter discussie. Daarmee wil ze jongeren dichter bij de maatschappij betrekken en hen kennis laten maken met vrijwilligerswerk. Een Kamermeerderheid is voor de verplichte stage meldt Trouw. Het CDA vindt het een ‘ideaal middel om jongeren iets voor niets te laten doen’, aldus Kamerlid Jack Biskop. Zijn fractie gaat in het vervolg ook structureel drie stageplekken ter beschikking stellen. De VVD was nooit een groot voorstander, maar staat nu wel achter het voorstel. De kritiek vanuit de oppositie komt met name van GroenLinks. Kamerleden Boris van der Ham en Jesse Klaver hebben moeite met het ‘verplichten’ tot vrijwilligerswerk en ook willen ze niet dat de regeling onder het onderwijsbeleid gaat vallen. SP en ChristenUnie zien obstakels bij de financiering.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.