Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uitzending gewist: TV-show De Privacytest schond privacy

  •  
18-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wie het programma De Privacytest maandagavond heeft gemist, kan het niet meer terugkijken. De uitzending is offline gehaald nadat de makers van het programma onbedoeld zelf de privacy van nietsvermoedende internetgebruikers hadden geschonden.
In het programma van AVROTROS werden kijkers en studiopubliek getest op hun kennis van privacyzaken. Aan het slot toonde een beveiligingsexpert wat er zoal online mis kan gaan met Instagram-foto’s van rijbewijzen en sleutels
"“(…) met de waarschuwing dat zulke foto’s door kwaadwillenden kunnen worden gebruikt om identiteitsdiefstal te plegen of om kopieën van sleutels te maken. De rijbewijzen werden onherkenbaar in beeld gebracht, maar de sleutels waren wel herkenbaar. Ook gebruikersnamen en profielfoto’s waren herkenbaar in beeld. In totaal kwamen foto’s afkomstig uit meer dan tien profielen voorbij.”"
Getroffen gebruikers zagen zich genoodzaakt hun profielen af te schermen. Ze waren van tevoren niet op de hoogte gesteld van de uitzending, noch was hen om toestemming gevraagd. Via een van de beelden was ook het burgerservicenummer van een getroffene te achterhalen, een code waarvan de overheid adviseert die niet te delen omdat er identiteitsfraude mee gepleegd kan worden.
Nu.nl:
"“We hebben voor nu even besloten de uitzending van Uitzending Gemist te halen”, zegt een woordvoerder van AVROTROS. Volgens haar waren de foto’s van sleutels niet onherkenbaar gemaakt, omdat de resolutie op televisie te laag was om misbruik mogelijk te maken. Het was echter nog wel mogelijk om via de gebruikersnamen van gebruikers een foto in hogere kwaliteit op te zoeken. “Daar hadden we even goed naar moeten kijken.”"

Meer over:

privacy, nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.