19

UKIP blundert tijdens campagne

Campagne Britse partij valse start door Europese immigrant op anti-immigratie poster en racist in verkiezingsspotje

De Britse partij UKIP ligt wederom onder vuur. Dit keer niet door de partijleider Nigel Farage zelf, maar door twee slordige fouten tijdens zijn campagne. De ‘eurosceptische’ partij heeft het niet zo op arbeidsmigranten en wil dat de banen in het Verenigd Koninkrijk alleen door ‘echte Britten’ worden uitgevoerd. Maar dan is het wel zo handig om voor je eigen campagne ook ‘echte Britten’ te gebruiken. En dan ook het liefst mensen die via Social Media niet racistisch en discriminerend uitlaten.


Vrijdag maakte de Britse krant ‘Independent’ bekend dat de man afgebeeld op de UKIP campagneposter van Ierse afkomst is. Op zich niets mis mee, ware het niet dat de tekst op de poster luidt: ‘Britse arbeiders worden hard geraakt door goedkope arbeidskrachten’ wijzend op de open grenzen van de arbeidsmarkt binnen de EU.

Dat kan gebeuren. Maar toeval wil dat er in dezelfde week een campagnefilmpje wordt gelanceerd met een uit Zimbabwe afkomstige aannemer Andre Lampitt. Die niet alleen tijdens het filmpje het betreurt dat zijn familie zo lijdt onder de open grenzen, maar ook nog heel Engeland op zijn kop zette met zijn racistische uitlatingen op Twitter. Niet alleen dreef hij de spot met de slavernij. Hij grapje ook openlijk over het oprichten van een website met de veelzeggende naam: islamoutofuk.co.uk. Geen acteur dit keer, maar een lid van UKIP zelf.

Farage gaf zijn fouten ruiterlijk toe en wil er alles aan doen om tot de bodem uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren:

Wij zaten fout. In ons system is iets misgegaan en deze man had nooit uitgekozen mogen worden. (…) We verdienen het om op onze vingers getikt te worden.

Lampitt is inmiddels uit de partij gezet, zijn lidmaatschap is ingetrokken en hij heeft zijn twitteraccount inmiddels verwijderd.

cc-foto: campagnemateriaal UKIP

Independent: Ukip EU elections poster boy Andre Lampitt suspended over racist tweets

Geef een reactie

Laatste reacties (19)