155

Ultra’s verzieken leven van Israëliërs

Video: Debat barst los over dictatoriale praktijken ultra-orthodoxe joden

Ultra-orthodoxe joden verzieken in toenemende mate het leven van gematigde joden in Israël. Dit weekend is er een nationaal debat losgebarsten nadat op tv een 8-jarig meisje verscheen dat niet meer naar school durft omdat ze onderweg wordt bekogeld door religieuze fanatici. De orthodoxe joden hebben het vooral op vrouwen gemunt.


De Standaard meldt:

Een reportage op een van de nationale televisiezenders afgelopen vrijdag, heeft een golf van protest teweeggebracht. Ze vertelt de ervaringen van de achtjarige Na’ama Margolese, een schoolmeisje dat de straat in Beit Shemesh niet meer durft over te steken, nadat ze is bespuugd door een ultraorthodoxe Jood.

In de stad, een bolwerk van de ultra’s, kwam het tot een treffen tussen de fanatici en de politie.

Het AD schrijft:

In de Israëlische stad Beit Shemesh nabij Jeruzalem zijn gisteren politieagenten en enkele honderden ultra-orthodoxe joden met elkaar slaags geraakt. Aanleiding waren borden die oproepen tot een scheiding van mannen en vrouwen. De politie had het aantal patrouilles in de stad nog opgevoerd nadat het er de voorbije dagen erg onrustig was vanwege de discriminatie van vrouwen door een radicaal deel van de religieuze bevolking.

Geef een reactie

Laatste reacties (155)