6

UMC Utrecht weer in opspraak vanwege wanbeleid

De 55-jarige Cullen zal sterven door medische nalatigheid … Ziekenhuis betaalt record aan smartengeld

Het UMC Utrecht (UMCU) moet een vrouw ruim 350.000 euro smartengeld betalen vanwege nalatigheid. Dat meldt onder meer NRC Handelsblad dat het verhaal va de 55-jarige Cullen uiteenzet. Uit een onderzoek uit 2011 bleek dat de vrouw baarmoederhalskanker had, maar dat werd haar niet gemeld. Het is de eerste in een reeks fouten van het ziekenhuis.

Door een fout van het ziekenhuis belandde de uitslag van de patiënte ongelezen in haar dossier. Een wetenschapper stuitte pas na twee jaar bij toeval op de cellen, waarna de vrouw nog wel werd behandeld, maar het mocht niet baten. Het was te laat.

Het UMC lichtte bovendien pas in juni van dit jaar de Inspectie voor de Gezondheidszorg in over de fout. Veel te laat, aldus de inspectie in NRC.

Onlangs kwam het ziekenhuis ook al in opspraak nadat het VARA-programma Zembla wist te achterhalen dat het ziekenhuis twee medische calamiteiten waarbij patiënten zijn overleden, niet heeft gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Artsen van het ziekenhuis hadden bovendien melding gedaan over de angstcultuur die zou heersen op de KNO-afdeling, waardoor de veiligheid van patiënten in gevaar zou komen.

Lees hier het volledige verhaal van Adrienne Cullen

cc-foto: Wester

Geef een reactie

Laatste reacties (6)