Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Unicef: miljard kinderen lopen gevaar door klimaatcrisis

  •  
20-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Russia's Krasnodar Territory hit by flash floods

© KRASNODAR TERRITORY, RUSSIA - AUGUST 14, 2021: People walk in a flooded street in the village of Golubitskaya, Temryuk District. On August 13, fourteen municipalities of the region declared a

Een miljard kinderen lopen een “ extreem hoog risico ” door de gevolgen van de klimaatcrisis en vervuiling. Zij leven in landen waar de gevolgen van de klimaatverandering zich opstapelen, stelt Unicef in een rapport.
Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie merken bijna alle 2,2 miljard kinderen de impact van de klimaatcrisis. Het gaat daarbij om zaken als hittegolven, droogte, overstromingen, orkanen en ziektes. In 33 landen, waaronder India en Nigeria, ondervinden kinderen drie of vier van dat soort klimaatproblemen aan den lijve.
Volgens Unicef-directeur Henrietta Fore lopen kinderen meer risico door klimaatgevaren dan volwassenen. “Zij hebben meer voedsel en water nodig per eenheid lichaamsgewicht, en het is voor hen moeilijker om extreme weersomstandigheden te overleven.”
Daarnaast zullen kinderen nog decennia te lijden hebben onder de extreme gevolgen van klimaatverandering. “Beslissingen over het klimaat bepalen hun toekomst”, aldus Fore.
Unicef presenteert het klimaatrapport precies drie jaar nadat Greta Thunberg voor het eerst een klimaatstaking organiseerde. Met haar protest inspireerde de Zweedse klimaatactiviste miljoenen kinderen van over de hele wereld.
Thunberg verklaarde bij de presentatie van het rapport dat kinderen niet alleen slachtoffers zijn. “We gaan ook voorop in de strijd. Helaas beschouwt de wereld de klimaatcrisis nog altijd niet als een noodtoestand.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.