30

Unicef wil af van Nederlandse vondelingenkamers

Unicef wil dat Nederland het gedogen van vondelingenluikjes stopt ... Kinderen hebben het recht om te weten van wie ze afstammen

Het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, roept Nederland op te stoppen met het gedogen van vondelingenluikjes voor pasgeboren baby’s. Dat meldt dagblad Trouw. Dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid niet van plan is om op dit moment over te gaan tot een verbod van de luikjes, valt niet goed.

Van Rijn zegt de ontwikkelingen te volgen, maar wil nog niet ingrijpen. Op dit moment zijn er in Nederland vier vondelingenkamers bij particulieren thuis waar vrouwen in nood hun pasgeboren baby anoniem kunnen achterlaten. In Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Papendrecht. Volgend jaar opent bovendien een vondenlingenkamer in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Het zal de eerste kamer in een ziekenhuis zijn.

Jan Bouke Wijbrandi van Unicef roept in dagblad Trouw de staatssecretaris op om de kamers te verbieden:

Ik zeg verbieden, want het kind heeft er recht op te weten wie het is. Daarbij is een groot nadeel dat we de moeders, die zo wanhopig zijn dat ze hun kind via een babyluik afstaan, niet kunnen helpen. Vaak immers is er meer aan de hand.”

Van Rijn is het eens met Wijbrandi dat de babyluikjes in feite geen goed idee zijn, omdat kinderen het recht moeten hebben te weten van wie ze afstammen.

Het idee achter de vondelingenkamers is dat moeders de pasgeborenbaby’s niet elders hoeven achter te laten met mogelijk de dood als gevolg. Het te vondeling leggen van een kind is weliswaar strafbaar, maar de luikjes worden gedoogd omdat ze mogelijk levens kunnen redden. In 2014 werden vijf dode baby’s gevonden, en één nog levende vondeling. Dit jaar staat de teller op twee overleden baby’s en twee vondelingen.

Trouw: Unicef: Verbied babyluikjes

cc-foto: Sarah Joy

Geef een reactie

Laatste reacties (30)