6

Uniek: zaden gehaald uit ‘doomsday’ kluis

Duurzaamheidsorganisatie ICARDA vanwege Syrische oorlog genoodzaakt zaden op te vragen

De International Center for Agricultural Research in Dry Areas (ICARDA) heeft een klein deel van de zaden die opgeslagen zijn in De Svalbard Global Seed Vault opgevraagd. In de kluis liggen miljoenen zaden opgeslagen om in geval van nood de biodiversiteit in de wereld te kunnen waarborgen. Het is voor het eerst dat er zaadjes uitgehaald worden.

De zogeheten ‘doomsday’ kluis op de eilandengroep Spitsbergen rondom Noorwegen zit vol met 865.000 soorten zaad van over de hele wereld. Die zijn donker en droog opgeslagen in een soort atoomschuilkelder voor het geval dat er op aarde een noodsituatie uitbreekt.

ICARDA had in Syrië de taak om de landbouw te herstellen die door de klimaatverandering aangetast is. Door de oorlog heeft de duurzaamheidsorganisatie de taak niet kunnen volbrengen. Terwijl de verzoeken om zaad – vanuit de agrarische sector – toeneemt. Daarom heeft de organisatie de zaden – die zij eerder voor opslag naar Svalbard stuurden – teruggevraagd. De zaden zullen niet naar Syrië gaan maar naar een locatie waar het veilig is om gewassen te planten. ICARDA zelf is inmiddels verhuisd naar Libanon. 

Wereldwijd bestaan er meerdere kluizen om de garantie op benodigd voedsel te bewaken. De Svalbard kluis is in 2008 opgezet en dient als laatste redmiddel – mocht er zich een ramp voltrekken –  en bevat zaden vanuit alle hoeken van de wereld. De kelder op Spitsbergen is bestand tegen de stijgende zeespiegel, stroomuitvallen en andere calamiteiten. 

cc foto: Amber Case

Geef een reactie

Laatste reacties (6)