Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Universiteit maakt reclame voor producten van de sponsor'

  •  
14-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
melk_300.jpg
Proefproces Wakker Dier tegen Wageningen Universiteit vanwege zuivelonderzoek
Stichting Wakker Dier is vandaag een proefproces gestart bij de Reclame Code Commissie tegen Wageningen University & Research centre (WUR). In een persbericht en artikel van de WUR, over onderzoek dat betaald werd door de zuivelindustrie, staan diverse gezondheidsclaims die feitelijk onjuist zijn. De WUR stelt zich hierin buitensporig reclamesk op, meer nog dan een reclamebureau. In reclames zijn de gebruikte claims namelijk al lang verboden.
De meeste zuivelproducten bevatten, naast een aantal gezonde stoffen, veel verzadigde vetten. Er wordt daarom aanbevolen niet teveel (vette) zuivel te consumeren, mede om hart- en vaatziekten te voorkomen. Om die reden is kaas ook uit het plaatje van de ‘Schijf van Vijf’ van het Voedingscentrum verdwenen. Deze ontwikkeling is de zuivelindustrie een doorn in het oog. Het Global Dairy Platform (het samenwerkingsverband van de zuivelindustrie, met o.a. Campina, Nestlé, Danone, Kraft) besloot daarom in 2008 dat het neutraliseren van het negatieve imago van melkvet dé topprioriteit werd. Onderzoeken werden ingezet. De zuivelindustrie (NZO) betaalde de WUR voor onderzoek naar de relatie tussen zuivelconsumptie en hart- en vaatziekten, volksziekte nr. 1 bij vrouwen. Er werd voor een meta-analyse gekozen. Zowel bij melkonderzoek als bij meta-analyses bleek eerder dat door een belangenpartij gefinancierd onderzoek vaker gunstiger resultaten geeft (CEG, 2009). De onderzoekers vonden een boterzachte relatie en concludeerden in hun wetenschappelijke publicatie dan ook: “Milk and dairy products cannot be recommended to benefit CVD health outcomes on the basis of this dose-response meta-analysis.” (CVD: hart- en vaatziekten). Ondanks deze expliciete waarschuwing werd een persbericht uitgebracht onder de titel ‘Melk goed tegen hart- en vaatziekten – Joris Driepinter had toch gelijk’.
Goed voor elk! Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.