Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Universiteit niet open over omstreden hoogleraar

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-radboud_300.JPG
Klacht over invloed farmaceutische industrie op hoogleraar Out afgedaan door Radboud Universiteit
De Radboud Universiteit Nijmegen weigert openheid van zaken te geven over haar relaties met farmaceut MSD. Een klacht over een bijzonder hoogleraar, betaald door een stichting van MSD, wordt niet onderzocht.
Dat meldt Trouw. Henk Jan Out is bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn leerstoel wordt betaald door een stichting die in het leven is geroepen door farmaceut MSD. Huisarts Hans van der Linde heeft een officiële klacht ingediend tegen Out, omdat hij diens wetenschappelijke integriteit betwist. Out zou aanwijsbare fouten van de industrie recht praten, aldus Van der Linde. Trouw schrijft:
Al met zijn oratie viel Out op. Hij weersprak dat de farmaceutische industrie ongewenste onderzoeksresultaten zou verzwijgen. Maar alleen al in Nederland vielen ruim honderd doden omdat Merck, de moedermaatschappij van MSD, jarenlang risico’s verzweeg van de pijnstiller Vioxx. Recent bleek ook uit een Nederlandse studie dat farmaceutische bedrijven die hun onderzoeksresultaten moeten publiceren, negatieve uitkomsten liever op onbekende websites zetten dan in een wetenschappelijk tijdschrift.
De universiteit geeft geen antwoord op vragen over de relatie met MSD. Een nader onderzoek naar de uitspaken van Out komt er ook niet, omdat dat ‘publieke uitingen’ zijn, en geen onderdeel vormen van zijn wetenschappelijke werk.
Lees meer in Trouw.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.