111

Update: 50Plus wil af van grijsgebied tussen partij en bedrijven Krol

AD schrijft over financiële 'janboel' bij ouderenpartij ... Vreemde vriendendiensten ... Onvermelde nevenfuncties van fractievoorzitter in de Tweede Kamer Krol ... Vermenging van belangen

50Plus wil afstand scheppen tussen de ouderenpartij en de zakelijke belangen van fractievoorzitter in de Tweede Kamer Henk Krol. Dat zegt partijvoorzitter Willem Holthuizen maandag in het AD. Het bestuur van de partij gaat ook “heel diep nadenken” of het bedrijf van Krol nog de partijkrant kan blijven produceren. 50Plus blijft voorlopig wel het partijkantoor huren bij een bedrijf van Krol, omdat dat zo is afgesproken. De financiële ‘janboel’ bij de ouderenpartij zaterdag aan het licht na berichtgeving in het AD.

Eerder
‘Grote janboel binnen 50Plus van Henk Krol’, kopte het AD zaterdag op de voorpagina. De krant dook in de financiële structuur en praktijk van de ouderenpartij en ontdekte dat subsidiegeld vloeit naar ondernemingen van lijsttrekker Henk Krol. De oprichter van de Gaykrant zou bovendien problemen hebben met de belasting.

Krol heeft de krant nota bene zelf op het spoor gezet. Parlementair redacteur Frank Hendrickx beschrijft dat hij de mediagenieke Krol, die in het verleden onder meer persvoorlichter bij de VVD was, deze week enigszins bezorgd aantrof in de wandelgangen. Zonder dat ergens naar gevraagd werd flapte Krol er uit dat hij vermoedde “dat iemand nu aan het uitzoeken is of er iets niet klopt bij 50Plus.”

Hendrickx ging meteen aan de slag en stelt dat hij zonder veel speurwerk al snel achterhaalde waarom Krol zo benauwd was: het is een rommeltje bij 50Plus.

In het register van de Tweede Kamer blijkt Krol geen nevenfuncties vermeld te hebben, de partij verkeert in de veronderstelling dat dat klopt. Maar uit registers van de Kamer van Koophandel blijkt dat Krol nog tal van zakelijke belangen heeft. Zo is hij directeur en bestuurder van Best Publishing Group Beheer dat de uitgeverij van de Gaykrant bezit en daarnaast onder meer erectiepillen verkoopt. BPG verkeert in zwaar weer maar heeft sinds kort een nieuwe klant: 50Plus. De partij huurt kantoorruimte bij BPG en het bedrijf verzorgt de partijkrant.

50Plus ontvangt tonnen aan subsidie. Een groot deel van dat geld gaat naar het wetenschappelijk instituut, dat z’n naam nauwelijks eer aan doet. Het instituut heeft geen medewerkers maar wel een voorzitter: Jan Nagel. Deze politieke veteraan – met carrières bij onder meer de PvdA en Leefbaar Nederland, besteedt grote sommen geld aan opinieonderzoeken die hij laat uitvoeren door Maurice de Hond. In minder dan twee jaar ging ruim 130.000 euro op aan onderzoeken als ‘digitalisering en ouderen’ en het negeren van 50Plus bij verkiezingsdebatten.

Jan Nagel noemt de door AD achterhaalde feiten ‘spijkers op laag water zoeken’. Er zou gewerkt worden aan het op orde krijgen van de administratieve achterstanden. Het AD meldt:

Henk Krol zegt zijn nevenfuncties op tijd te hebben gemeld bij de Tweede Kamer. Zijn partij huurt kantoorruimte bij een bedrijf van Krol, maar volgens hemzelf is daar ‘niets onoirbaars aan’. Volgens Krol heeft hij ruim op tijd,op 1 februari, zijn andere bezigheden gemeld. Hij heeft dat niet eerder gedaan omdat hij bezig was de functies af te stoten.

AD: ‘Janboel binnen 50PLUS van Henk Krol’

Update 20:10

De partijtop van 50Plus is woest over de berichtgeving, meldt het AD:

Oud-partijvoorzitter Jan Nagel is van plan een klacht bij de Raad voor de Journalistiek in te dienen over het deel van het AD-artikel dat gaat over het wetenschappelijk instituut van 50PLUS. Nagel vindt dat ten onrechte wordt gesuggereerd dat het instituut De Hond inhuurde omdat hij een oude bekende is van Nagel. De oud-voorzitter wijst erop dat in de tijd dat de opdrachten werden verleend Kees de Lange voorzitter was van het wetenschappelijk instituut. Als partijvoorzitter van 50PLUS was Nagel bestuurslid van het instituut.

AD-verslaggever Frank Hendrickx twittert over die glasharde ontkenning en citeert mail van De Lange:

Mail van ex-50-Plus De Lange: ,,Nagel is wanhopig. Ik gaf maar 1 opdracht aan De Hond. Zou andere 6 opdrachten nooit hebben goedgekeurd.

De journalist toont ook screenshots die laten zien dat Krol tot vrijdagavond geen nevenfunctie had aangemeld. Inmiddels is dat ook door Krol erkend, tegenover nieuwszender BNR. In dat interview zegt hij naïef te zijn geweest. Hij beroept zich op onervarenheid.

AD: 50Plus neemt maatregelen tegen janboel

Geef een reactie

Laatste reacties (111)