248

[Update] Cohen en Ploumen begraven strijdbijl

Scheidend PvdA-partijvoorzitter zei dat Cohen 'te weinig zichtbaar' is. Partij viel over haar heen

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen legt haar functie per januari neer. Dat heeft ze bekend gemaakt op de website van de PvdA. In een interview met de Volkskrant laat ze zich uit over de Job Cohen, PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Ploumen noemde Cohen onder meer te weinig zichtbaar en ook zou hij te weinig uit de partij halen. Verder is het volgens Ploumen geen uitgemaakte zaak dat Cohen opnieuw lijsttrekker wordt.

Update woensdag 08.45

Ploumen en Cohen hebben in een persoonlijk gesprek de strijdbijl begraven. Dat meldt de NOS woensdagochtend. Bronnen rond de fractie zeggen dat Ploumen en Cohen hun kritiek over en weer hebben uitgesproken, maar binnen de partij was er voornamelijk kritiek op Ploumen. Volgens betrokkenen heeft Cohen gisteren tijdens de fractievergadering woedend gereageerd en voelde hij zich aangevallen, aldus de NOS.

Update 22.00

Ook leden van het partijbestuur keren zich nu tegen Ploumen, zo meldt de NOS.
Update 19:30
Na Bram Peper heeft ook oudgediende Willem Vermeend aangedrongen op een direct vertrek van Ploumen als voorzitter van de PvdA, vanwege wat hij ‘een trap na’ noemt.
Update 12.00

PvdA-prominent Bram Peper zegt in een reactie op Radio 1 dat de partij bijna dood is: “Een paar afdelingen zijn weer wat begonnen, maar de partij functioneert nauwelijks meer als een politieke vereniging.” Tegelijkertijd hekelt hij het optreden van PvdA-partijvoorzitter Ploumen. Zij is de laatste die Cohen verwijten mag maken: “Je bent fulltimevoorzitter en je kunt je er altijd mee bemoeien”, aldus Peper. Volgens de PvdA-prominent zou het Ploumen beter staan als ze onmiddellijk vertrekt. Huidige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher noemt hij als mogelijke opvolger voor het voorzitterschap.

Update 11.00

PvdA-leider Job Cohen is niet van slag door de kritiek van vertrekkend partijvoorzitter Lilianne Ploumen, schrijft de Pers. Volgens hem is het de taak van de partijvoorzitter om kritisch te zijn, als zij dat nodig acht. Cohen zei dat dinsdagochtend voorafgaand aan het wekelijkse PvdA-fractieberaad. Hij zei aan de slag te willen om de situatie van de PvdA te verbeteren. Of dat lukt, is in zijn ogen aan anderen om te beoordelen.

Update 10.15

Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, vindt niet dat er door de uitlatingen van vertrekkend voorzitter Lilianne Ploumen een discussie is ontstaan over de positie van Job Cohen, zo meldt de Volkskrant. “Ik hoor haar niet zeggen dat Cohen weg moet. Wat mij betreft is dat ook helemaal niet aan de orde. De PvdA heeft maar één politiek leider en dat is Job Cohen’, aldus Barth vandaag. Zij stelt: “Ik heb groot vertrouwen in Cohen”.

Update 08.00

Ploumen zegt in een interview met de Volkskrant dat PvdA-leider Job Cohen niet automatisch de lijsttrekker is bij de volgende Kamerverkiezingen. Hoewel hij onlangs zijn beschikbaarheid heeft bevestigd, moet hij concurrentie krijgen van andere kandidaten. Ook moet Cohen zich de komende tijd “veel meer manifesteren in de partij”. Ploumen zegt dit vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant. Volgens de partijvoorzitter zit er “veel meer in de Pvda dan Cohen eruit haalt”.

Op de website van de PvdA is te lezen dat Ploumen het besluit heeft genomen omdat ‘dit het beste is voor de partij’.

Ploumen schrijft:

Hierbij laat ik weten dat ik op het congres van januari 2012 afscheid zal nemen als voorzitter van de Partij van de Arbeid. Om de leden in staat te stellen in alle rust een opvolger te kiezen, maak ik mijn vertrek nu reeds bekend.

Ploumen zat in haar tweede termijn als voorzitter. Deze zou nog tot 2014 lopen.

Lees hier het artikel van Ploumen waarin ze haar afscheid aankondigt.

Volkskrant: PvdA-voorzitter: Cohen niet zichtbaar genoeg

Barth: Positie Cohen staat niet ter discussie

De Pers: Cohen niet van slag door kritiek

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (248)