58

[Update] Donner officieel onderkoning

Zuid-Hollandse CDA-gedeputeerde Liesbeth Spies volgt Donner op als minister van Binnenlandse Zaken, zodra hij vertrokken is naar Raad van State

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Liesbeth Spies volgt Piet Hein Donner als minister van Binnenlandse Zaken op. Donner is officieel door het kabinet voorgedragen als vicepresident van de Raad van State.

Update 13.00

Minister Piet Hein Donner is officieel voorgedragen als vicepresident van de Raad van State.  Hij volgt Herman Tjeenk Willink op. Dat meldt onder andere de NOS. Liesbeth Spies volgt hem op. De CDA-gedeputeerde in Zuid-Holland is inmiddels op bezoek geweest bij de koningin.

Op de benoeming van Donner is niet overal even enthousiast gereageerd. Donner moet straks immers adviseren over de wetten van een regering waaraan hij zelf deelnam, wetten die hij soms zelf heeft opgesteld.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het “een klap in het gezicht van de Raad van State”.

De voorzitter van de Tweede Kamer is van de PvdA, de voorzitter van de Eerste Kamer van de VVD. Daarom moest de vicepresident van de Raad van State een CDA’er worden. Zo hebben de traditionele machtspartijen de baantjes weer onderling verdeeld. Het is onbegrijpelijk dat de PVV zich heeft laten lenen voor deze vriendjespolitiek.

Dit is ook slecht voor het bestuur van ons land. Donner is een geslepen politicus, die gewend is om zijn mening door te drijven. Dat past niet bij de Raad van State, die onafhankelijk juridisch advies moet geven. Ik ben bang dat met deze partijpolitieke benoeming de onafhankelijkheid van de Raad van State wordt aangetast. De huidige vicepresident, Herman Tjeenk Willink, heeft in het verleden vaak gewaarschuwd voor aantasting van de rechtstaat in Nederland. Ik vraag me af of het nog veel zin heeft om de Raad van State om advies te vragen.”

Dagblad De Pers citeert PvdA-leider Job Cohen:

Dit was een dramatische procedure. Maandenlang was heel Nederland ervan overtuigd dat minister Donner als vicepresident van de Raad van State zou worden voorgedragen. Alleen de premier ontkende in alle toonaarden dat het een gelopen race zou zijn. Sterker nog, er zou een open procedure volgen. Met de benoeming van Donner blijkt dat allemaal schijn te zijn geweest. Het optreden van de premier moet dan ook als schijnheilig gekarakteriseerd worden. Bovendien is de benoeming van een minister tot vicepresident geen goede keuze: Donner gaat straks adviseren over voorstellen die hij zelf als minister heeft gedaan, hij gaat zijn eigen vlees keuren.

GroenLinks wil weten hoe de keuze voor Donner tot stand is gekomen. Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil nog voor de kerst tekst en uitleg van de minister president en de minister van Justitie over de wijze waarop de toegezegde transparantie van de sollicitatieprocedure is vormgegeven.

Van Gent:

De minister president stelde vóór de zomer dat dit een volwaardige sollicitatieprocedure zou worden. Nu bekend is wie de nieuwe vicepresident is, wil ik weten hoe de minister president zijn woord gehouden heeft. Als het aan GroenLinks ligt, wordt de procedure sowieso transparanter en minder politiek.

Met de benoeming van Donner als vice-president zal het advies van de Raad van State als een politiek advies gezien worden. Je krijgt het beeld van wij-van-wc-eend adviseren wc-eend. Dat terwijl de Raad van State de belangrijkste adviseur van de wetgever is. Dat vergt een staatsrechtelijk loepzuivere benadering. Ik wil weten of de minister president dit probleem in de sollicitatiegesprekken besproken heeft  en welke afspraken er precies zijn gemaakt.

Op Twitter voegt Van Gent daar nog aan toe:

Bij gelijke èn ongelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan Donner. Hoezo niet transparant?! #onderkoning #pietsnotprocedure

Ook D66-leider Alexander Pechtold laat via Twitter zijn ongenoegen blijken over de benoeming:

Habemus Papam … #Donner

D66-Tweede Kamerlid Gerard Schouw:

Wie kan dat anno 2011 nog beleven? 63 jaar en zonder te solliciteren automatisch een nieuwe baan zonder verhuisplicht. #Donner!

Arie Slob, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer brengt het wat diplomatieker:

Wens Donner veel wijsheid toe. Grote uitdaging voor hem om komende jaren onafhankelijke advisering van de RvS buiten elke twijfel te stellen

Eerder

Donner is bij de Raad van State de opvolger van Herman Tjeenk Willink. Spies was eerder jarenlang Tweede Kamerlid voor het CDA.

De overstap van Donner naar de Raad van State hing al maanden in de lucht. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) hield nog een sollicitatieprocedure maar die kon de schijn niet wegnemen dat al lang vaststond dat de prestigieuze post bij het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet voor Donner was. Begin deze week werd duidelijk dat ook voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal Economische Raad afgewezen was.

Sinds vorige week was duidelijk dat CDA-vicepremier Maxime Verhagen Spies als de belangrijkste kandidaat voor de opvolging van Donner zag. Zij had nog wel enige bedenktijd nodig.

Trouw: Spies mogelijk vandaag al minister

NOS: Donner naar Raad van State

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (58)