50

Update: Europese commissie verbolgen over PVV meldpunt

Wilders reageert direct: 'Brussel kan de pot op' ... Meldpunt Limburgers werd te serieus genomen ... Reden voor organisatoren om het meldpunt te sluiten

De Europese Commissie heeft alle burgers van Nederland opgeroepen de PVV oproep tot intolerantie niet op te volgen. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) zei vrijdagavond dat de PVV-website volledig indruist tegen de Europese principes.

Reding: “In Europa staan we voor vrijheid. We staan voor een open continent waar burgers kunnen gaan, werken en studeren waar ze willen”, aldus Reding. De burgers van de 27 EU-lidstaten moeten zich overal in de unie thuisvoelen, benadrukte ze. “We lossen onze problemen alleen maar op door meer solidariteit, niet door medeburgers te verklikken.”

Wilders reageerde direct op de aanval van Reding:

“Brussel kan de pot op. We hebben al meer dan 32.000 meldingen. De website is een schot in de roos. We zoeken feiten over overlast en verdringing door Midden- en Oost-Europeanen. Het verwijt van discriminatie is uit de lucht gegrepen en onzinnig.”

Europarlementariërs vinden het meldpunt van de PVV onacceptabel. Rutte liet weten nog geen commentaar te willen geven. Hij zegt het niet passend te vinden commentaar te leveren op posities die individuele partijen innemen. Ook voelt hij zich niet aangesproken omdat het minderheidskabinet geen afspraken over Europese zaken heeft gemaakt met gedoogpartner PVV.

Een storm van protesten is opgestoken nadat de PVV woensdag haar anti-Polenmeldpunt startte. Op allerlei manieren nemen mensen het op voor Midden- en Oost-Europeanen die door de PVV in het vizier zijn genomen. Veel reacties zijn ludiek, want je moet de PVV vooral niet te serieus nemen. Maar andere ook serieus, zoals vanuit gemeenten en streken waar veel mensen uit Oost-Europa wonen en werken en natuurlijk van de beoogde zondebokken zelf.

Update 15.00 uur

Het meldpunt Limburgers ziet zich genoodzaakt geen nieuwe meldingen meer aan te kunnen nemen. Reden hiervoor is dat men het meldpunt te serieus nam. De initiatoren schrijven op de website:

Het is mooi geweest met de reacties, helaas verzandde dit ludieke initiatief in onnodig gescheld en gemopper van mensen die het te serieus nemen. We nemen geen nieuwe reacties meer aan.

Al heel snel waren er allerlei ludieke tegenhangers van de website, zoals het meldpunt Limburgers, meldpunt Belgen, het meldpunt Middenbeemsterhorken van de satirische website De Speld, maar natuurlijk ook het meldpunt autochtone Nederlanders. Alle deze websites spelen met het eenvoudig na te maken ontwerp van de PVV-site. 

Behalve in het ontwerp, is het nieuwe PVV-platform voor openlijke discriminatie ook kinderlijk eenvoudig te manipuleren. Klagen kan namelijk anoniem en er wordt verder ook op geen enkele manier gecontroleerd wie er achter de klacht zit, hoe vaak mensen klagen etc. Op Twitter, Facebook en andere sociale media roepen mensen dus op om het massaal het klachtenformulier op de PVV-site in te vullen, maar dan vooral ‘nee’ te antwoorden op alle vragen over overlast.

Rapper en Pool van het Jaar 2011 Mr. Polska heeft de website Waardevolle Gezelligheid opgezet, waarop mensen juist positieve ervaringen met Polen, Oostblokkers, MOE-landers of hoe je ze ook wilt noemen.

Serieuze protesten zijn er ook. De gemeente Opmeer moet ook niks hebben van het meldpunt van de PVV. Burgemeester GertJan Nijpels en zijn gemeenteraad waren unaniem voor een voorstel waarin de PVV wordt opgeroepen eventuele klachten vanuit de gemeente Opmeer “niet van toepassing te verklaren.” Verder gaat het gemeentebestuur alle gemeenteraden in het land oproepen ook een dergelijk voorstel aan te nemen.
Volgens de gemeenteraad van de Noord-Hollandse gemeente gaat het meldpunt voorbij aan artikel 1 van de grondwet over gelijke behandeling. Dat meldt de Barneveldse Krant.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)