137

UPDATE: Kamer woensdag bijeen voor debat over formatie

Job Cohen: 'Minderheidskabinet is niet Lubbers' opdracht'

In het radioprogramma Met Het Oog op Morgen zei Cohen vrijdag dat de uitkomst van de gesprekken tussen de PVV, VVD en het CDA niet in de informatieopdracht past. De opdracht van de koningin was het onderzoeken van de mogelijkheden voor het vormen van een meerderheidskabinet. Een coalitie van de VVD en het CDA met gedoogsteun van de PVV is dat niet.

De PvdA-leider zegt niet te zien hoe dit minderheidskabinet zou kunnen passen binnen de opdracht. Hij hoopt dat de informateur nu opzoek gaat naar andere mogelijkheden. Nederland heeft volgens Cohen ‘in deze moeilijke periode behoefte aan een kabinet dat kan rekenen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer’.

Tot de mogelijkheden behoort een midden-Kabinet, met de VVD, CDA en de PvdA, wat betreft Job Cohen niet. De PvdA kon het in eerdere onderhandelingen voor PaarsPlus niet eens worden met de VVD, Cohen ziet niet in waarom dat nu anders zou zijn. Zijn voorkeur ligt bij een brede coalitie met vijf partijen.

Verder sprak Cohen zich verbaasd uit over de samenwerking van het CDA met de PVV. Het CDA zei eerst niet te willen samenwerken met de PVV, maar lijkt nu toch overstag te zijn.

Update 13.30: Woensdag komt de Tweede Kamer terug van reces om te debatteren over de formatie. Alexander Pechtold (D66) heeft het debat aangevraagd, gesteund door Job Cohen (PvdA) en Femke Halsema (GroenLinks). Pechtold noemde de uitkomst van de gesprekken tussen CDA, VVD en PVV ‘op z’n minst opmerkelijk’. De informateur mocht alleen onderzoeken welke meerderheidskabinetten mogelijk waren. De VVD en het CDA willen een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV vormen, wat dus niet strookt met de opdracht.

Maandag spreken de fractievoorzitters met Lubbers.

cc-foto: Roel1943

De Volkskrant: Cohen pleit voor meerderheidskabinet

Trouw: Kamer woensdag in debat over formatie

Geef een reactie

Laatste reacties (137)