12

Update: Kamermeerderheid voor invriezen eicellen

ChristenUnie en SGP zijn tegen, CDA en SP twijfelen

Update 18.50: Een meerderheid in de Tweede Kamer (PVV, VVD, PvdA, GroenLinks en D66) ziet geen reden het invriezen van eicellen om niet-medische redenen te verbieden. De ChristenUnie en de SGP zijn tegen het invriezen, SP en het CDA twijfelen nog over of de techniek ook gebruikt mag worden voor vrouwen die op latere leeftijd nog een kind willen. Minister Edith Schippers ziet het probleem er niet van in: “De techniek wordt al toegepast. Als iemand anders daar om andere redenen ook gebruik van wil maken, zie ik geen reden het te verbieden.”

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft de 13 ivf-klinieken verzocht te wachten met het invriezen van eicellen totdat het politiek debat daarover ‘uitputtend’ is gevoerd. Christelijke partijen hebben nog veel vragen over de ‘sociale indicatie’ van de regeling.

Het CDA is verdeeld en de SGP is mordicus tegen. Onlangs werd bekend dat vrouwen hun eicellen mogen laten invriezen. Zo hebben zij de mogelijkheid om toch op een later moment zwanger te raken. Voorheen was een medische indicatie een vereiste maar nu wordt de behandeling voor iedere vrouw toegankelijk. Bijvoorbeeld voor vrouwen die wel een kinderwens hebben, maar nog geen partner hebben gevonden.

De ‘sociale indicatie’ roept veel weerstand op bij de christelijke partijen. Ze zijn bang dat de wet mensen stimuleert om steeds later kinderen te krijgen. Esmé Wiegman van de ChristenUnie vraagt zich ook af of deze mogelijkheid door de overheid beschikbaar gemaakt moet worden. Het CDA wees het invriezen van eicellen twee jaar geleden op sociale gronden pertinent af als ‘wensgeneeskunde’, schrijft de Volkskrant. Ze hebben nog steeds veel vragen.

Het debat over het invriezen van eicellen dient donderdag in de Tweede Kamer. PVV, PvdA, GroenLinks, D66, SP en de VVD zijn voor het invriezen. Over het algemeen vinden zij dat de kosten voor de patiënt zelf moet zijn, maar zien geen bewaren in de wetgeving en vinden dat er voldoende onderzoek is gedaan. In Italië is het invriezen van eicellen al jarenlang een normale procedure.

Khadija Arib (PvdA) hoopt het CDA over de streep te trekken met een bezuinigingsargument. “Als vrouwen wachten en op latere leeftijd alleen via een ivf-vruchtbaarheidsbehandeling zwanger kunnen worden, dan wordt dat wel door de zorgverzekering vergoed. Als het invriezen van eicellen op sociale gronden mogelijk is, komen er misschien minder ivf-behandelingen op medische indicatie.”

Volkskrant: IVF-klinieken wachten met invriezen eicellen

Trouw: Kamermeerderheid voor invriezen eicellen

Geef een reactie

Laatste reacties (12)