86

Update: NAVO laat migranten op boot sterven

Boot onderweg naar Lampedusa dreef 16 dagen op Middellandse zee... Video: Menselijke keten redt opvarenden bij Lampedusa

Update 08.05 08:45: Tientallen Afrikaanse migranten zijn op de Middellandse zee gestorven, nadat hun schip zo’n 16 dagen rond dreef. De NAVO en Europese militairen negeerden vraag om hulp en lieten de migranten aan hun lot over. Van de 72 opvarenden zijn er 61 omgekomen, dat meldt de Britse krant The Guardian.


Eén van de overlevenden verklaart tegenover the Guardian:

Elke morgen werden we wakker en vonden we meer lichamen. We lieten ze 24 uur liggen en gooiden ze daarna overboord. Uiteindelijk kenden we onszelf niet meer… Iedereen was of aan het bidden, of aan het sterven.

Volgens het Internationale zeerecht is eenieder, ook militaire eenheden, verplicht desgevraagd hulp te verlenen op zee. Vluchtelingenwerk eist dan ook een onderzoek naar de nalatigheid van de NAVO en de militaire eenheid die in de buurt was van het schip.

The Guardian: Nato units left 61 African migrants to die of hunger and thirst

Zaterdag zijn honderden migranten verdronken bij een clandestiene overtocht van Tunesië naar Malta. Lokale media melden dat tussen Tripoli en Malta een boot met ruim zeshonderd migranten in tweeën is gebroken. Enkele opvarenden is het gelukt na twee uur zwemmen alsnog de kust van Malta te bereiken. Gevreesd wordt dat de meeste migranten zijn omgekomen

Eerder op de dag liep een ander schip met vluchtelingen vlak voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa op de rotsen. Vierhonderd opvarenden ontsnapten aan de verdrinkingsdood doordat kustwacht, politieagenten en lokale vrijwilligers een menselijke keten vormden. De redders slaagden er in alle passagiers op het droge wisten te krijgen. (Zie video hierboven)

Lampedusa heeft sinds het begin van de Arabische Lente te maken met een zeer grote toestroom van vluchtelingen. De afgelopen maanden zijn er duizenden aangemeerd op het piepkleine eilandje.

Italië kan de grote stroom vluchtelingen niet aan en is daarom half april begonnen met het uitdelen van visa aan Tunesische vluchtelingen, zodat ze het land kunnen verlaten en naar anderen delen van Europa reizen. Dit tot woede van andere Europese landen. Parijse agenten arresteerden onlangs nog 138 Tunesische vluchtelingen, die via Lampedusa Europa zijn binnen gekomen.

NOS: Mogelijk honderden migranten verdronken

Agi: Migrants: Boat against the rocks, all rescued

Al Jazeera: Migrant ship runs aground near Italian port

Geef een reactie

Laatste reacties (86)