70

[Update] Occupy Wallstreet mag terugkeren, maar zonder tenten

UPDATE: Rechter New York sprak zich dinsdag uit ... Politie ontruimde maandag ook al Occupy Oakland

Een rechter in New York heeft dinsdagavond een verzoek van betogers van de Occupy-beweging afgewezen om hun tent weer te mogen opslaan in het Zuccotti Park. Dat meldt Trouw. De demonstranten waren vanochtend uit het park vlakbij Wall Street verwijderd.

Update 23.00

De rechter bepaalde opnieuw dat de demonstranten in het park mogen terugkeren, waar zij de afgelopen twee maanden hebben gekampeerd. Zij moeten zich echter aan de regels van de particuliere eigenaar houden. Dat betekent dat slaapzakken er verboden zijn en dat zij er geen tenten mogen opzetten, aldus Trouw.

Update 16.30

De rechter in New York bepaald dat de Occupy-betogers terug mogen keren naar het Zuccotti Park, het epicentrum van de bezetting in New York. Eerder vandaag werden zeventig betogers gearresteerd toen de politie het tentenkamp ging ontruimen.

Update dinsdag 09.00

De politie in New York begon dinsdag met het ontruimen van het Occupy-kamp in een park bij Wall Street, zo meldde de NOS. Volgens het gemeentebestuur zijn de veiligheid en gezondheid in het geding. Later op de dag bepaalde de rechter dat de bezetting weer terug mogen keren.

Burgemeester Bloomberg zegt dat de betogers tijdelijk weg moeten, maar voor hoe lang is niet duidelijk, zo meldde de NOS. Betogers die zich tegen de ontruiming verzetten, zouden worden gearresteerd, waarschuwde de politie.

Eerder

Het Occupy-kamp in het Californische Oakland werd maandag in de vroege ochtend (plaatselijke tijd) ontruimd door de politie. Daarbij zijn duizenden demonstranten van het kampement verjaagd. Wie niet wilde meewerken werd gearresteerd, meldt Al Jazeera. De politie verklaarde het plein aan het eind van de ochtend schoongeveegd.

Betogers boden weinig weerstand tegen de ontruiming. De politie arresteerde uiteindelijk 20 tot 25 occupy’ers. De bezetting in Oakland kent een onstuimige korte geschiedenis. Afgelopen vrijdag werd bij een ruzie tussen demonstranten een man doodgeschoten. Eerder raakte een oorlogsveteraan ernstig gewond toen hij werd geraakt door een traangasgranaat van de politie.

De weggejaagde occupy’ers komen momenteel bij elkaar om te bespreken of ze opnieuw actie gaan ondernemen. Oakland is een van de belangrijkste havensteden aan de Amerikaanse kust en wordt door de bezetters daarom gezien als een strategische plek om het falende economische systeem te boycotten. Door een eerdere bezetting kwam het werk in de haven 24 uur stil te liggen.

AD: Occupy-kampement in Oakland ontruimd
Bezet Joop op Social Media: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (70)