20

Update: PvdA en VVD eens over bevriezen sociale huurgrens

Kamerlid Jacques Monasch: door jaarlijkse stijging wordt huur steeds moeilijker op te brengen 

De PvdA wil dat de huurgrens voor sociale woningen de komende jaren bevriezen. De grens is nu 699 euro en dat moet een aantal jaren zo blijven, anders wordt het voor de doelgroep steeds moeilijker op de huur op te brengen. Dat zegt Tweede Kamerlid Monasch. Momenteel wordt de sociale huursector door indexatie elk jaar duurder.

Update 17.30
Het lijkt erop dat de huurgrens voor sociale woningen voorlopig niet verder wordt verhoogd. De VVD en PvdA zijn het daar in ieder geval over eens.

Het betaalbaar houden van de woningen is een wens van de PvdA. Volgens de NOS komt daarvoor in ruil daarvoor meer zekerheid voor investeerders die huurwoningen willen bouwen met een huurprijs vanaf 700 euro. Daar is de VVD weer voorstander van.
VVD-Kamerlid Van der Linde noemt het plan van PvdA-Kamerlid Monasch “een uitstekend idee”. “Er is een groot gebrek aan met name huurwoningen tussen de 700 en 1000 euro”, zegt hij.

Eerder
De huurgrens voor sociale woningen is voor dit jaar vastgesteld op 699,48 euro. Dat is exclusief servicekosten en kosten voor gas, water en licht. Als de sociale huurgrens de komende jaren gelijk blijft, zal dat er volgens Monasch ook toe leiden dat er meer woningen gebouwd worden voor de vrije sector met een huur net boven de 700 euro. Deze woningen zijn dan geschikt voor de middeninkomens die net te veel verdienen om een sociale huurwoning te betrekken, meldt de NOS bij monde van Monasch.

Eerder stelde de PvdA al samen met de ChristenUnie voor de inkomensgrens voor sociale huur op te rekken, zodat meer mensen er voor in aanmerking komen. De grens ligt nu op 34.000 euro maar zou volgens de twee partijen naar 38.000 euro moeten. Minister Blok van Wonen wees deze optie echter af.

NOS: PvdA: Sociale huurgrens bevriezen

Geef een reactie

Laatste reacties (20)