Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Update: Rutte herhaalt: Ik zwijg als het graf

  •  
14-02-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Premier volhardt in het Vragenuurtje... Voorzitter Europees Parlement stapt naar Rutte om premier aan te spreken op PVV-meldpunt… Rutte zwijgt... Ook CDA'ers roepen premier op 'publiekelijk' PVV te corrigeren
Premier Rutte heeft de afgelopen dagen veel kritiek gekregen vanwege zijn houding ten aanzien van het PVV-meldpunt voor overlastgevende MOE-landers. Het CDA wil dat de premier ‘publiekelijk’ benadrukt dat Oost-Europese arbeiders juist een bijdrage leveren aan de Nederlandse Economie, en hiermee afstand neemt van de PVV. Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement zal de premier binnenkort persoonlijk aanspreken op de gewraakte website. Schulz meent dat de oproep van de PVV indruist tegen de Europese waarden. Ook binnen de VVD heerst afkeer van het meldpunt, maar de premier, die haalt zijn schouders op en zet zijn kaken wat steviger op elkaar.
Update 20.00 uur
PvdA Kamerlid Frans Timmermans heeft zich al eerste aangemeld bij een meldpunt voor klachten over PVV’ers. Een in Bulgarije wonenende Amsterdammer richtte vandaag op Facebook dit meldpunt op. In een toelichting stelt initiatiefnemer Koos Jan Schouten dat premier Mark Rutte steeds pijnlijker ervaart dat Geert Wilders vooral goed is voor Geert Wilders.
“En wellicht voor zijn (blanke) joods-christelijke medemens. Dus de eerste klacht moet van Mark komen”, aldus Schouten op Facebook.
Het PVV meldpunt heeft aanstekelijk gewerkt voor de Italiaanse partij Lega Nord. Europarlementariër Mario Borghezio zei vandaag ook een website in het leven te willen roepen waar burgers overlast van buitenlanders kunnen melden. Dat meldt het AD.
“Naar het positieve voorbeeld van wat Geert Wilders in Nederland heeft gerealiseerd, hebben ook wij een website nodig waar burgers gedrag van immigranten kunnen melden”, schrijft Borghezio. De website zal ‘de keerzijde van de immigratie’ gaan heten.
Update 14.40:
Premier Rutte heeft tijdens het wekelijkse Vragenuurtje wederom aangegeven geen afstand te zullen nemen van de website, omdat deze niet van de overheid is. NOS schrijft:
Premier Rutte blijft erbij dat hij geen commentaar zal leveren op het PVV- meldpunt over werknemers uit Midden- en Oost-Europa. Tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer benadrukte hij dat de site niet van de regering is en dat hij niet van plan is om er afstand van te nemen. […] Tien ambassadeurs uit Midden- en Oost- Europese landen hadden de samenleving, de politiek en premier Rutte opgeroepen afstand te nemen van de site, die ze een “verwerpelijk initiatief” noemen.
Eerder:
De laconieke houding van premier Rutte, die bij aanvang van het gedoogkabinet nog aankondigde afstand te zullen nemen van ophitserige PVV-uitlatingen, is op zijn minst opmerkelijk. De premier verwachtte aanvankelijk niet dat de stap van de gedoogpartner tot internationale schade zou leiden en verkondigde dat eenieder die zich gediscrimineerd voelt maar stappen moet ondernemen. Bovendien stelde hij: “Dit is duidelijk niet afkomstig van de Nederlandse regering.” Maar is een dergelijke verklaring voldoende?
De PVV-website is door diverse partijen inmiddels veroordeeld. De Poolse ambassade noemt het meldpunt discriminerend, de Europese Commissie noemt het een ‘oproep tot intolerantie’. Tien Midden- en Oost-Europese landen hebben maandag een brief naar de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze oproepen zich te distantiëren van het meldpunt. PVV-leider Geert Wilders pist nog even over de brief door hem ‘papierverspilling’ te noemen. Ook binnen de partij van premier Rutte is men bezorgd: VVD-Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen noemt het meldpunt ‘polariserend en stigmatiserend’.
Premier Rutte heeft zich door schouderophalend met het PVV-meldpunt om te gaan in een moeilijke situatie gebracht. Hoewel hij geen internationale schade verwacht, kan hij zich daar nog eens flink in hebben vergist. Zo schrijft NRC-correspondent Petra de Koning op 13 februari in de krant:
De kritiek op Nederland is niet alleen vervelend voor de Nederlandse diplomaten die moeten proberen het allemaal uit te leggen. Het is ook een probleem voor het kabinet-Rutte. Want Nederland is wél vragende partij in Brussel, juist door de wens van de PVV om het Europese immigratiebeleid aan te scherpen  […] Door het PVV-meldpunt zal premier Rutte het zeker nóg moeilijker krijgen op de EU-topbijeenkomst van volgende maand in Brussel.
Het Meldpunt Discriminatie Internet heeft inmiddels bijna 1.500 klachten ontvangen, maar kan nog geen verdere stappen ondernemen omdat er geen ‘expliciete uitlatingen die te beschouwen zijn als strafbaar discriminerend’ op staan. In een verklaring stelt het MDI dat er op de site wel ‘de hetzerige en discriminerende atmosfeer die al in de samenleving aanwezig is’ heerst.
Update 14.00
VVD-prominent en Eurocommissaris Neelie Kroes heeft inmiddels ook gereageerd op het meldpunt-Polen. Ze schrijft:
Het is altijd makkelijker om anderen de schuld te geven, maar schuldkwesties lossen problemen bijna nooit op. Het is belachelijk om te denken dat Nederland en de EU er beter van worden als we op een website anderen gaan aangeven.
Wat kunnen we hierna verwachten? Doet je vrouw vervelend? Vergeet Valentijnsdag – log in en geef haar aan! Heb je altijd een hekel gehad aan blond haar? Geef blondjes direct aan!
Even serieus.
Ik weet niet hoe u er in staat, maar openheid en tolerantie, hard werken en vertrouwen hebben in anderen zijn mijn waarden. Ik weet dat de mensen die naar Nederland komen hard werken en dat velen van ons afhankelijk zijn van hun bijdragen. Dat is niet iets om aan te geven of af te danken in deze moeilijke tijden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.