39

Update: Shell blijft in Syrië

Oliegigant negeert oproep oppositie... GroenLinks en PvdA sluiten zich aan bij voorstel D66 ... 95 procent van de Syrische olie wordt geëxporteerd naar Europese raffinaderijen

De Kamer bespreekt vandaag achter gesloten deuren de rol van Shell in Syrië. D66-leider Alexander Pechtold doet een moreel beroep op de Brits-Nederlandse oliegigant om zich terug te trekken uit Syrië. ‘Geen druppel olie meer uit Syrië naar Rotterdam’, luidt zijn devies. Volgens Pechtold heeft Shell door zich terug te trekken meer macht dan de politiek.

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel steunt het betoog van Pechtold: 

Zo’n 95 procent van de Syrische olie die geëxporteerd wordt, gaat naar Europese raffinaderijen, met name in Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië. Shell is een van de belangrijkste internationale investeerders in Syrië”, zegt hij in de Volkskrant.

Het is de vraag of Shell zich wil terugtrekken omdat de besluitvorming over een Europese boycot moeizaam verloopt. Ook loopt de oliegigant het risico dat andere buitenlandse ondernemingen hun werk in Syrië zullen overnemen en de boycot alsnog niet werkt. Aanwezig bij de besprekingen is Shell-topman Benschop. Hij is oud-staatssecretaris van Europese Zaken en partijgenoot en vertrouweling van oud-premier Wim Kok (PvdA).

Update 14.00
Oppositiepartijen GroenLinks en PvdA hebben zich aangesloten bij de plannen van D66 en de SP om de activiteiten van Shell in Syrië voorlopig op te schorten.

Update 16.30

Shell negeert de oproep van de Nederlandse oppositie en blijft in Syrië. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen president-directeur van Shell Dick Benschop en de Tweede Kamer.

NRC schrijft:

Na afloop van het gesprek stond Benschop journalisten te woord, waarbij hij beargumenteerde waarom het bedrijf niet uit eigen beweging uit het land vertrekt. Een belangrijke reden is dat er veel “eigen mensen” zitten, zei Benschop, waarmee tientallen jaren is samengewerkt en die nu niet in de steek kunnen worden gelaten. Bovendien wil Shell “niet op de stoel van de politiek gaan zitten.” Wel heeft het bedrijf de daden van het regime van Assad “publiekelijk scherp veroordeeld”.

Volkskrant: Pechtold roept Shell op uit Syrië te vertrekken

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (39)