143

Uri is weg: Timmermans veroordeelt bouwplan Jordaanoever

Voormalige minister Uri Rosenthal noemde eerdere bouwplannen op de Jordaanoever alleen 'teleurstellend'

PvdA-minister Frans Timmermans heeft het Israëlische bouwplan op de Westelijke Jordaanoever veroordeeld. Het bouwplan betreft 1285 woningen in Oost-Jeruzalem en is in strijd met het internationale recht.

De nieuwe plannen kwamen aan het licht nadat de Israëlische vredesorganisatie ‘Vrede Nu’ offertes van de bouwplannen had gepubliceerd. Op de locaties waar gebouwd zou worden zouden Palestijnen moeten wijken.

De Westelijke Jordaanoever is sinds 1967 bezit door Israël. Er wonen voornamelijk Palestijnen. Het gebied is al jaren een obstakel voor een vredesakkoord tussen Israëliërs en Palestijnen. Timmermans wijst er op dat internationaal recht elke kolonisatie verbiedt op de Jordaanoever:

Het ondergraaft de twee-staten oplossing, waarbij Israël en een toekomstige Palestijnse staat in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan”, vindt Timmermans. “Nederland zal zich blijven inzetten voor een vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen, waarbij de zorgen en belangen van zowel Israël als de Palestijnen zorgvuldig in acht worden genomen.”

De taal van Timmermans is anders dan van zijn voorganger Uri Rosenthal (VVD). Hij zei in 2010 de bouwplannen voor nederzettingen bij de stad Ashton ‘teleurstellend te vinden‘. Als minister kreeg hij veel kritiek op zijn weigering om een gezamenlijk EU-standpunt over de mensenrechten in Israël en de Palestijnse gebieden te steunen. Ook viel de Kamer over hem heen in de zaak van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Rosenthal werd verweten onvoldoende te hebben gedaan om executie van de activiste te voorkomen.

Rosenthal kwam dinsdag niet opdagen bij zijn afscheidsreceptie op het ministerie. Hij zou ‘in besloten kring’ afscheid hebben genomen.

Volkskrant: Timmermans veroordeelt bouwplan Jordaanoever

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (143)