8

Utrecht krijgt eerste wietclub

College van B&W geeft, ondanks waarschuwingen van minister Opstelten, toch toestemming voor legaal wiet kweken in clubverband

In Utrecht wordt binnen aanzienlijke tijd de eerste wietclub van Nederland geopend. Mét steun van het college van B&W. Dat meldt het AD. Minister Ivo Opstelten waarschuwde eerder het Openbaar Ministerie op de stad af te sturen, maar daar trekt het college zich niets van aan. Leden van de club kunnen in de toekomst legaal wiet kweken en de oogst verdelen.

De bedoeling is dat straks honderden wiethebbers gezamenlijk op een legale manier planten kunnen telen via de Social Cannabis Club Domstand (SCCD). De oprichter van de SCCD meldt dat de benodigde ontheffing voor de opiumwet maandag de deur uitgaat. Deze is nodig om te voorkomen dat wordt gehandeld in strijd met het verbod om cannabis te telen. De club kan dankzij de ontheffing niet meer worden vervolgd, zoals Opstelten het liefst zou willen.

De minister van Veiligheid en Justitie wordt buitenspel gezet doordat de club bij het ministerie van Volksgezondheid aanklopt. Jan Piekeren: “Het is een wetenschappelijk experiment dat we samen met de GGD en de gemeente uitvoeren.” De proef moet zo’n 3 tot vier jaar duren.

D66-wethouder Victor Everhardt:

Opstelten gaat hier niet over. Het gaat niet om gedoogbeleid, maar om een wetenschappelijk experiment. We volgen daarmee de wet.

Tegenover RTV Utrecht verklaart de wethouder:

De gemeente Utrecht wil recreatieve gebruikers de mogelijkheid bieden om in clubverband geteelde cannabis te gebruiken. Het gaat om een kleinschalig initiatief waarin de leden, voor eigen recreatief gebruik cannabis gebruiken, die door de club op verantwoorde, controleerbare manier is geteeld.

Naast het telen voor recreatief gebruik komt ook een Utrechts behandelexperiment voor mensen met psychiatrische problemen met de komst van de wietclub dichterbij. “Een eerste stap in een langer proces is een haalbaarheidsstudie onder cannabisverslaafden die bij Altrecht in behandeling zijn. Bij deze studie gaan de onderzoekers na of cannabisgebruik onder medisch toezicht voor deze doelgroep goed uitwerkt”, aldus RTV Utrecht.

AD: Utrecht tart Opstelten met steun aan wietclub

Foto: RTV Utrecht

Geef een reactie

Laatste reacties (8)