28

UvA gedaagd voor discriminatie bij aannemen docenten

Eis: boete van 10 duizend euro en een 'gender awareness training'

De UvA wordt voor de rechter gedaagd vanwege discriminatie. Een vrouwelijke econome werd voor de functie van universitair docent gepasseerd omdat de voorkeur werd gegeven voor een man. De UvA zou haar daarom een schadevergoeding moeten betalen van 10 duizend euro.

Naast de boete eist de aanklager ook dat bestuurders en universitair (hoofd)docenten en hoogleraren verplicht een ‘gender awereness training’ volgen omdat het niet om een incident zou gaan. Het is voor zover bekend de eerste rechtszaak over discriminatie bij wetenschappelijke benoemingen.

De econome, Edith Kuiper (53), gespecialiseerd in feministische economie, kwam bij de sollicitatie in 2008 niet eens op de shortlist voor de functie. Dat terwijl ze naar eigen zeggen eerder door het hoofd van de vakgroep was gevraagd te solliciteren. Uit de uitgekozen groep sollicitanten zaten uiteindelijk zeven vrouwen en achttien mannen. De selectiecommissie, bestaande uit vier mannelijke kandidaten, kozen uiteindelijk voor een jonge Portugees. De functie-eisen zouden gedurende de hele sollicitatieprocedure diverse keren veranderd zijn.

Eind 2009 werd de zaak ook beoordeeld door de Commissie Gelijke Behandeling. Die oordeelde dat er een vermoeden was van onderscheid naar geslacht. Daarop steunde het Proefprocessenfonds Clara Wichmann ook de zaak van Kuiper. Dit fonds steunt principiële zaken om de positie van vrouwen te verbeteren.

De UvA meent dat Kuiper niet door de sollicitatieronde kwam omdat de andere kandidaten beter waren. Volgens Kuiper is een deel van haar wetenschappelijke publicaties niet meegeteld omdat ze volgens de commissie onder ‘vrouwenstudies’ werden gerangschikt in plaats van onder economie.

Lees meer bij de Volkskrant: UvA gedaagd voor discriminatie

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)