155

UvT dwingt Verbon kritische blog te verwijderen

Hoogleraar Harrie Verbon mag collega's die PVV-scriptie een tien gaven niet bekritiseren

Harrie Verbon, Hoogleraar Openbare Financiën en Sociale Zekerheid aan de Universiteit van Tilburg heeft op het dwingende verzoek van het College van Bestuur een artikel van zijn weblog moeten verwijderen. In het artikel uitte hij kritiek op de universiteit en zijn collega’s Jan Jaap de Ruiter en Jan Blommaert voor het geven van een tien aan student Henk Bovekerk, voor de scriptie waarin Bovekerk concludeert dat de PVV een fascistische partij is, in een ver gevorderd stadium.

Verbon schreef onder meer:

Inderdaad zat Wilders er niet zo erg ver naast met de suggestie dat ze nu allemaal aan de KU in T Stapel lijken te zijn geworden. Stapel is beroemd geworden omdat hij zijn ‘wetenschappelijke’ waarnemingen uit zijn eigen duim bleek te hebben gezogen. Hij deed dat op een heel erg geraffineerde manier. Het duurde lang voordat men het doorkreeg, Daar kunnen De Ruiter, Blommaerts en de scriptiestudent nog wat van leren. Want hun tamelijk onfrisse suggestie is nogal evident in strijd met wat iedere niet eens zo erg geoefende waarnemer van het gedrag van de PVV kan zien.

Op die plek staat nu:

Mijn bestuurders hebben mij geadviseerd het stuk dat hier oorspronkelijk stond van mijn weblog weg te halen en de scriptie van de desbetreffende student te gaan lezen. Ik volg beide adviezen op, maar het eerste advies onder protest.

Verbon vindt dat het onzinnig is om op wetenschappelijke gronden te stellen dat de PVV een fascistische partij is. “Dat kan gewoon niet. Bij fascisme denk je aan de gaskamers en Hitler” schrijft hij.

De Universiteit van Tilburg meent dat de tekst van Verbon schadelijk is voor de universiteit.

Geef een reactie

Laatste reacties (155)