Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Uw kind hier op school? Eerst even tekenen

  •  
30-11-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
ANP-Bijsterveldt_keukentje_300.jpg
UPDATE: Debat met Mirjam Sterk (CDA) bij P&W ... Ouders Online bekritiseert plan ... Minister Van Bijsterveldt wil ouders meer betrekken bij school ... Afspraken moeten 'bezegeld' worden met contracten ... CDA minister gaat ouders porren via social media ... Docenten hebben vertrouwen in minister opgegeven ... Cijfers: Betrokkenheid ouders nog nooit zo groot ... 'We zetten die kinderen achter de computer en de ouders krijgen weer de schuld'
Het kabinet dat het niet veel op heeft met meer regels, gaat die toch opleggen aan ouders van schoolgaande kinderen. Minister Van Bijsterveldt vindt dat ouders te veel in een consumentenrol terecht zijn gekomen. Ze wil dat ze zich meer gaan bezighouden met de schoolprestaties van hun kinderen en dat ze betrokken zijn als hun kind een beroep moet kiezen. Afspraken daarvoor moeten het liefst in de vorm van ‘niet vrijblijvende contracten’ worden vastgelegd.
Van Bijsterveldt wil de opvoedingstaak teruggeven aan de ouder. De overdracht van waarden en normen moet prioriteit krijgen, desnoods ten koste van werk en andere activiteiten. Daarover heeft ze vandaag een brief naar de Tweede Kamer gestuurd. De komende weken trekt de minister het land door om met scholen en ouders in gesprek te gaan en ook wil ze ouders gaan benaderen via social media.
Het nieuwe ouderbeleid maakte Van Bijsterveldt enkele weken geleden al deels bekend toen een adjunct-directeur in Nieuwegein een nacht in de cel belandde omdat hij een leerling zou hebben mishandeld. Toen riep de minister ouders al op vaker achter de school te staan en dat ze zich meer moeten betrekken bij de school.
Terug naar de kerntaken in het onderwijs is het beleid van Van Bijsterveldt. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau in mei 2011 blijkt dat het onderwijsniveau daalt. De kwaliteit van leraren zou cruciaal zijn om de leerprestaties te verbeteren, bestempelde het SCP. Van Bijsterveldt stelde daarop voor meer docenten met een master te stimuleren om voor de klas te staan, maar de docenten zelf betwijfelen of daarmee de kwaliteit echt verbetert. Want tegelijkertijd schaft de minister alle rugzakjes af voor kinderen die een beetje extra hulp nodig hebben. De docenten zouden liever zien dat de minister zich bekommert om de problemen in het mbo, groeikansen voor leraren stimuleert, hogere salarissen van bestuurders aanpakt en zij een meer passende beloning krijgen voor hun werk.
Uit een onderzoek van onderwijsbureau DUO bleek in september dat leraren en schoolleiders hun vertrouwen in de minister kwijt zijn. In het voortgezet onderwijs heeft 59 procent geen vertrouwen in de bewindsvrouw.
Update 12.30
Complete onzin noemt Evert de Vos, hoofdredacteur van J/M Ouders het plan van Van Bijsterveldt in de Volkskrant :
De betrokkenheid van ouders bij de opvoeding is nog nooit zo groot geweest, dat zie je ook in de cijfers terug. Er wordt meer tijd dan ooit met de kinderen doorgebracht, ook mannen besteden uren per week meer tijd aan de opvoeding dan hun ouders.
De Vos snapt wel waarom de minister met het voorstel komt omdat de leraar als autoriteit is verdwenen, maar volgens hem gaat het in de meeste gevallen niet om de onwil van de ouders, maar juist van de school:
Op de basisschool gaat het nog heel goed; dan zijn er luizenmoeders en voorleesvaders. Maar op de middelbare school verdwijnt een kind in een zwart gat. Je krijgt als ouder twee zevenminutengesprekken per jaar, en dat is het dan. Er gebeurt vaak niets vanuit de school om meer mogelijk maken.
Aleid Truijens, onderwijsspecialist en columniste voor de Volkskrant zegt er over:
Je kunt natuurlijk wel willen dat ouders een boekje gaan voorlezen aan hun kinderen maar de afgelopen jaren hebben diverse onderwijsministers juist gestimuleerd dat alles achter de computer moet plaatsvinden. Er is nauwelijks nog wat over van het Nederlandse literatuuronderwijs en nu moeten ouders het weer gaan oplossen.
Update 20:20
Justine Pardoen van Ouders Online verklaarde tegenover het Radio 1-journaal dat ze niet begrijpt hoe de minister er bij komt dat ouders het niet goed doen. Er wordt volgens haar nu net gedaan of de problemen in het onderwijs de schuld van de ouders zijn. Volgens Pardoen leveren ouders al veel bijdragen aan de school, al jaren. Veel activiteiten op school worden zelfs georganiseerd zonder enige rekening te houden met ouders. Luister hier naar het audio-interview
Update 23:59
Bij P&W discussieerden onder meer CDA-Kamerlid Mirjam Sterk en Mama-hoofdredacteur Phaedra Werkhoven over de wensen van Van Bijsterveldt. Bekijk daarvoor de clip. Een greep uit de reacties op Twitter:
Naima Azough (oud GL-Kamerlid):
Wat een dom gezeur #penw. Asociale ouders uit rotbuurten die te veel werken? Jaja. Geloof niet dat te veel werk het probleem is. Onzin.
Jan ’t Hart , chef Nieuws bij de Volkskrant:
Er zijn zo’n 300 ouders per basisschool. als iedere ouder 1 uur p/w aan school besteedt, smeken de leraren of al die ouders aub gaan werken
Liesbeth van Tongeren (GL-Kamerlid):
Heb les gegeven op de basisschool van zoon omdat leerkracht het niet redde. Teveel niveauverschil in 1 groep. Ik vond dat absurd.
Jaap Jansen (redacteur P&W):
Volgens de peilingen moet Mirjam Sterk na de verkiezingen twee keer zo hard gaan werken
Yvette Cramer (uitgever):
Jammer dat het werkelijke probleem niet besproken wordt: ouders zijn ineens nodig om komende bezuinigingen op te vangen. 
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.