Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

V&D voor de rechter nu het personeel wil laten betalen voor redding

  •  
16-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vend300.jpg
Loonoffer van 5,8 procent moet warenhuis redden van faillissement 
Warenhuis V&D stond even op het punt failliet te gaan, tenzij het een manier vond om de kosten te drukken. Na intern overleg en overleg met de verhuurders van de panden lijkt het een manier te hebben gevonden om te snijden in de uitgaven en wel door de lonen van de werknemers te korten met maar liefst 5,8 procent. Een nogal eenzijdig besluit, aangezien de werknemers niet aan tafel zaten bij dat overleg. En dus stapten de vakbonden naar de rechter, waar ze dat ‘loonoffer’ nu proberen terug te draaien in een kort geding.
In dagblad Trouw vergelijkt Esther Bijlo de gang van zaken bij V&D met huishoudketen Blokker. Ook daar zijn het de werknemers die uiteindelijk offers moeten brengen om faillissement te voorkomen. Bijlo:
RTEmagicC_vend620.jpg
Oudere, dure, werknemers worden volgens de vakbond FNV onder druk gezet om weg te gaan. Met een zakje geld, dat wel. Maar tekent de medewerker niet, dan volgt een ‘verbetertraject’ met overplaatsingen naar andere locaties. ‘Wegpesten’ in termen van de bond. Inmiddels lopen er dertig rechtszaken van Blokkermedewerkers tegen het bedrijf.”
Tijdens het kort geding wordt die vergelijking echter weggewuifd. V&D zou in acute financiële nood zijn, al zijn de dalende omzetten bij het warenhuis al veel langer het geval.
Volg hier een liveverslag van het kort geding
Zodra de uitspraak van de rechter bekend is, wordt dit artikel aangevuld
Lees ook op Joop: V&D-personeel in het nauw

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.