Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaccin AstraZeneca is veilig, zegt Europese toezichthouder

  •  
18-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SPAIN - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© A nurse fills a syringe with the AstraZeneca Covid-19 vaccine during a mass vaccination campaign for people between ages of 50 to 55 in Vigo, northwestern Spain, on March 13, 2021. MIGUEL RI

Het coronavaccin van AstraZeneca is veilig, stelt het Europees Medicijnagentschap (EMA). Er waren twijfels ontstaan over de inenting nadat de Deense gezondheidsautoriteiten tromboseachtige klachten en een tekort aan bloedplaatjes meldden bij enkele mensen die net waren gevaccineerd. Verscheidene Europese landen, waaronder Nederland, besloten daarop het gebruik van het AstraZeneca-vaccin op te schorten.
Volgens EMA-directeur Emer Cooke is niet uit te sluiten dat er een verband is tussen de klachten en de inenting. De risico’s wegen volgens Cooke echter niet op tegen de voordelen van het gebruik van het vaccin, meldt de NOS. Een corona-infectie kan ook tot trombose leiden: ongeveer de helft van de patiënten op de intensive care ontwikkelt trombose.
Ook in Duitsland kwamen er meldingen binnen van zeven mensen die trombose ontwikkelden kort na hun inenting. In het Verenigd Koninkrijk, waar meer dan 11 miljoen mensen het AstraZeneca-vaccin inmiddels hebben gekregen, zijn geen trombosegevallen bekend.
Van de mRNA-vaccins tegen corona (van Pfizer en Moderna) is bekend dat ze in zeer uitzonderlijke situaties tot een allergische reactie kunnen leiden. Het gaat daarbij om mensen die allergisch zijn voor polyethyleen glycol (PEG).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.