Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vaccinontwikkelaar: drie doses onvoldoende om Omikron te stoppen

  •  
21-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
Scientists Ugur Sahin and Ozlem Tureci awarded with 25th Aydin Dogan Award

© MAINZ, GERMANY - NOVEMBER 30: Turkish-German scientists Ugur Sahin and Ozlem Tureci, founders of pharma company BioNTech, which developed the coronavirus (Covid-19) vaccine, receive the 25th

Ook wie een boostershot heeft gekregen, moet de coronamaatregelen blijven opvolgen en regelmatig testen. Dat zegt Ugur Sahin, oprichter van BioNTech dat samen met Pfizer een coronavaccin ontwikkelde, in een interview met Le Monde. “Zelfs wie drie prikken van het vaccin heeft gehad, kan covid nog altijd doorgeven.”
Na een boosterprik hebben mensen 70 tot 75 procent bescherming tegen een besmetting met Omikron, stelt de Turks-Duitse wetenschapper. Tegen het oorspronkelijke virus zoals dat eind 2019 opdook in Wuhan, was het vaccin van Pfizer en BioNTech 95 procent effectief.
Dat betekent dat de boostercampagne alleen Omikron niet zal stoppen, aldus Sahin. Omikron is besmettelijker dan eerdere varianten, onder meer omdat het virus dankzij een aanpassing van de spike-eiwitten langer in de lucht kan overleven.
Een derde prik kan wel een belangrijke bijdrage leveren aan het ontlasten van de zorg. Op basis van de eerste ervaringen met Omikron gaat de BioNTech-CEO ervan uit dat de booster de kans op een ernstig ziekteverloop fors kleiner maakt. Zijn bedrijf werkt ondertussen aan een nieuw vaccin dat is toegesneden op Omikron, schrijft Het Laatste Nieuws.
"Omdat het vaccin van Pfizer/BioNTech een mRNA-vaccin is, kan dit snel gaan. “We zitten mooi op ons schema van honderd dagen”, aldus Sahin. “Onder voorbehoud van goedkeuring, zouden we tegen maart de eerste omikronvaccins kunnen leveren.”"
MRNA-vaccins kunnen razendsnel worden ontwikkeld. De inentingen van Pfizer/BioNTech en Moderna voor het oorspronkelijke virus waren in no-time klaar. Het duurde vervolgens nog enkele maanden voordat de vaccins waren getest en goedgekeurd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.