9

Vader krijgt recht op meer ouderschapsverlof als moeder overlijdt

Kabinet past ouderschapsverlof eindelijk aan ... Vader kan ouderschapsverlof moeder overnemen als zij sterft in kraambed

Vaders krijgen in de toekomst het bevallingsverlof van de moeder, als zij bij de geboorte van het kind overlijdt. Het kabinet is donderdag akkoord gegaan met dit plan van minister Asscher (Sociale Zaken). Dat dit nog niet eerder zo was geregeld is best opmerkelijk. Hoewel het eerder al bekend was, kwam dit gebrek aan wetgeving eind vorig jaar nogmaals aan het licht, toen weduwnaar Norbert in de Volkskrant een artikel schreef over dit euvel. Hij pleitte ervoor dat vaders het ouderschapsverlof zouden moeten kunnen overnemen bij sterfte, ‘net zoals in België’.


Norbert schreef destijds over zijn vrouw Sheba (36), die een uur nadat hun zoon geboren werd overleed:

Sheba heeft een vruchtwaterembolie gekregen, dan komt er vruchtwater in de bloedbaan en volgt een allergische reactie. Een vruchtwaterembolie komt zelden voor, maar is meestal fataal. Ik hoef denk ik niet te vertellen hoe gigantisch diep het gat is waarin je dan terechtkomt. Eenmaal thuis ben ik compleet ingestort. Af en toe heb ik nog vreselijk moeilijke momenten […] Dit overkomt je. Je bent compleet radeloos. Het gaat jaarlijks slechts om heel kleine aantallen, gelukkig. Maar er moet voor hen toch iets geregeld zijn. In België kan een man het bevallingsverlof van zijn overleden vrouw overnemen. Hier verwacht de overheid blijkbaar dat alleen de vrouw de zorg van de baby op zich neemt. Dat is niet meer van deze tijd. Als zij wegvalt, is er helemaal niets.

Asscher legt uit waarom het nodig is weduwnaren in deze verdrietige situatie te helpen:

Als je je voorstelt wat dat betekent dat als je vrouw overlijdt tijdens de bevalling, drama wat dat is, daar sta je dus alleen voor om het kind te verzorgen en er is niets geregeld. Er is geen verlof. Je kunt vaak van de baas vaak wel vrij krijgen, maar je hebt daar wel recht op. En er is ook niemand die daar voor betaalt. Ik vind als dat gebeurt dan is toch wel het minste dat je ervoor kan zorgen dat de natuurlijk vader een aantal weken zelf voor dat kind kan zorgen. In alle drama’s die daar om zijn.

Ook de NOS-verslaggever vroeg zich af waarom dit niet eerder zo was geregeld. Asscher antwoordde daarop:

Dat gaat wel vaker zo. Die wetten gaan met hun tijd mee, die voorzien soms niet in situaties

Beter laat dan nooit, zullen we dan maar zeggen.

cc-foto: Elle Rowbotom

NOS: Asscher: baby moet kunnen rekenen op zorg ouder

Geef een reactie

Laatste reacties (9)