16

Vader Le Pen laat zich niet wegsturen

Heibel bij Front National

Partijleider van Front-National Marine Le Pen start een disciplinaire procedure tegen haar vader, oud-partijleider Jean-Marie Le Pen. Hij zal zich moeten verantwoorden voor het partijbureau.

De verhoudingen tussen vader en dochter zijn al langer verstoord maar gisteren viel Marine Le Pen haar vader publiekelijk af in een interview met de Franse zender TF1. Hierin in zei Le Pen dat ze het betreurde dat haar vader ‘bijna vrijwillig’  een polemiek is gestart die schadelijk is voor de partij. En voegde daaraan toe dat haar vader ‘zijn consequenties moet verbinden aan de problemen die hij zelf heeft veroorzaakt’.

Ze doelde daarmee op een uitspraak van vorige week waarin haar vader zei dat wat hem betreft de gaskamers een detail zijn van de Tweede Wereldoorlog. Ook vindt hij maarschalk Pétain, staatshoofd van het met de nazi’s collaborerende Vichy-regime, geen verrader. 

Dit conflict lijkt symbool te staan voor de verschillende partij politiek die vader en dochter voeren. Waar vader Jean-Marie Le Pen bekendstaat om zijn ongenuanceerde, dicriminerende en antisemitistische uitspraken, probeert zijn dochter uit alle macht Front National acceptabel te maken voor een groot publiek. Zij richt haar pijlen vooral op de EU, immigratie en het behoud van de Franse identieit.

Inmiddels heeft Jean-Marie Le Pen al laten weten absoluut niet van plan te zijn, zijn politieke loopbaan te beeindigen. Tegenover het Franse RTL verklaarde Le Pen: ‘Marine Le Pen wenst mij misschien dood, dat zou kunnen, maar ze moet niet rekenen op mijn medewerking’.  En verder: ‘Het ben niet ik, maar het is zij die politieke zelfmoord pleegt en zichzelf in de voet schiet’.

Saillant detail is dat Jean-Marie inmiddels bijval krijgt van zijn schoonzoon en vicepresident van Front National Louis Aloit. Hij verklaart: ‘Ik ben niet voor uitsluiting, gezien hetgeen hij heeft gedaan voor het Front National’. Daarmee lijkt de chaos binnen de partij en familie Le Pen compleet.


De Morgen:: “Marine Le Pen dynamiteert haar eigen partij”

CC Foto: Ernest Morales

Geef een reactie

Laatste reacties (16)