Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Vakcentrales: Spaar lage inkomens bij extra bezuinigingen

  •  
18-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-AgnesJongerius_300.jpg
FNV en MHP willen verhoging van vennootschapbelasting en invoering van toptarief
De achttien miljard die het kabinet extra gaat bezuinigen moet grotendeels voor rekening komen van bedrijven en hoge inkomens. Daarvoor pleiten vakcentrales FNV en MHP. Ze willen een verhoging van de vennootschapbelasting en invoering van een toptarief.
FNV-voorzitter Agnes Jongerius stelt in een brief dat de hoge inkomens nu aan de beurt zijn:
Het grootste deel van de achttien miljard die het kabinet al heeft bezuinigd is door de gewone mensen opgehoest. Als er nu opnieuw bezuinigd moet worden adviseren wij dat ten eerste niet te drastisch te doen. Ten tweede moeten de lasten een beetje eerlijk worden verdeeld. Dat betekent dat nu de bedrijven en de hoge inkomens aan de beurt zijn.
Voor MHP voorzitter Bob van der Wal is een tijdelijke verhoging van de btw op luxe goederen ook een optie als de verhoging van de vennootschapbelasting en een tijdelijk toptarief nog voldoende zijn. “Dat levert een hoop geld volgens onze rekenaars. Dat betekent dat de dagelijkse boodschappen niet duurder mogen worden.”
De vakcentrales zijn verdeeld over de invoering van de nullijn voor lonen en uitkeringen in ruil voor minder pijnlijke bezuinigingen. FNV en MHP slikken dit voorstel niet. CNV wil daar wel over praten. FNV en MHP zijn bang dat de economie nog verder in het slop komt te zitten door grote bezuinigingen op korte termijn en dat de koopkracht van huishoudens nog verder achteruit gaat.
NRC: Vakcentrales FNV en MHP roepen kabinet op lage inkomens te ontzien Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.