Laatste update 10:38
22

Oud-premier Valls stapt over naar Macron in nieuw Frans parlement

De Franse oud-premier Manuel Valls heeft de Socialistische Partij (PS) verlaten en zal namens het La Republique en Marche (LRM) van president Emmanuel Macron zitting nemen in het parlement. Dat heeft Valls zelf dinsdagochtend bekendgemaakt, zo melden Franse media. Valls liet vorige maand al weten dat wat hem betreft de PS ‘dood’ was.

Dinsdag liet Valls weten dan eindelijk de knoop te hebben doorgehakt. ‘Dat deel van mijn politieke leven is nu beëindigd. Ik verlaat de Socialistische Partij, of de Socialistische Partij heeft mij verlaten,’ aldus Valls in een verklaring op het Franse RTL Radio.

Valls was van 2014 tot 2016 premier van Frankrijk onder president François Hollande, maar kwam dit jaar niet aanmerking voor de presidentskandidatuur van de PS. In plaats van Valls koos de partij voor de uiterst linkse kandidaat Benoit Hamon, die bij de presidentsverkiezingen volkomen weggevaagd werd. Bij de parlementsverkiezingen bleef er ook bijna niets van de PS over. De partij behaalde slechts 30 van de 577 zetels. Valls zelf werd eerder deze maand nog wel herkozen als parlementslid in het departement Essonne, zij het met een kleine meerderheid.

Nadat Valls vorige maand liet weten te willen aansluiten bij Macron, werd hij nog vooral uitgelachen en kreeg hij te horen dat hij achteraan in de rij kon aansluiten. Secretaris-generaal Richard Ferrand van LRM liet daarbij weten dat Valls ‘niet aan de criteria voldoet’ om volgens het plan van Macron de Franse politiek te ‘vernieuwen’.

Direct na de aankondiging van Valls dat hij de PS heeft verlaten, liet het LRM weten dat de oud-premier namens hen in het parlement zal zitten. Valls is echter geen lid van het LRM, maar zal via een speciale constructie wel onder de vlag van die partij gaan varen. Op die manier krijgt Valls wel spreektijd in het parlement, iets wat hij als zelfstandig parlementariër anders nauwelijks zou hebben. Hij mag ook direct aan de slag: dinsdag vindt de eerste zitting plaats van het nieuwe parlement.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)