78

Van blowen word je dom

Jongeren die regelmatig cannabis gebruiken, scoren later lager op IQ-test

Jongeren die een aantal keer per week cannabis gebruiken worden op latere leeftijd een beetje dommer. Dat blijkt uit een langlopend internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Voor je achttiende jaar een paar keer per week blowen en langdurig gebruiken betekent dat je als dertiger gemiddeld acht punten lager op in IQ-testen scoort.

Wie als volwassene pas cannabis gaat gebruiken heeft minder last van een achteruitgang in intelligentie.

De resultaten tonen dat hersenen die nog in ontwikkeling zijn kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van drugs. Zelfs als jongeren op latere leeftijd stoppen of minder gaan roken, herstelt hun intelligentie zich niet helemaal.

De resultaten van het onderzoek komen uit Nieuw-Zeeland. Sinds 1972 zijn ruim duizend kinderen gevolgd. Hun IQ werd in hun jeugd vijf keer getest. Op 38-jarige leeftijd werd dat herhaald. De onderzoekers hebben de resultaten gecorrigeerd op eventuele achteruitgang in intelligentie door gebruik van alcohol of andere drugs.

Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg aan het AMC, noemt de studie belangwekkend, maar zegt daarbij wel dat hij denkt dat de effecten van cannabis worden overschat. Hij vermoedt dat de boodschap van de wetenschappers iets te zwaar is aangezet.

De Volkskrant: Paar keer per week een blowtje maakt jongeren later dommer

cc-foto: Ronald Rugenbrink

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (78)