Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van blowen word je dom

  •  
28-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
837 keer bekeken
  •  
blowen.jpg
Jongeren die regelmatig cannabis gebruiken, scoren later lager op IQ-test
Jongeren die een aantal keer per week cannabis gebruiken worden op latere leeftijd een beetje dommer. Dat blijkt uit een langlopend internationaal onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Voor je achttiende jaar een paar keer per week blowen en langdurig gebruiken betekent dat je als dertiger gemiddeld acht punten lager op in IQ-testen scoort.
Wie als volwassene pas cannabis gaat gebruiken heeft minder last van een achteruitgang in intelligentie.
De resultaten tonen dat hersenen die nog in ontwikkeling zijn kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van drugs. Zelfs als jongeren op latere leeftijd stoppen of minder gaan roken, herstelt hun intelligentie zich niet helemaal.
De resultaten van het onderzoek komen uit Nieuw-Zeeland. Sinds 1972 zijn ruim duizend kinderen gevolgd. Hun IQ werd in hun jeugd vijf keer getest. Op 38-jarige leeftijd werd dat herhaald. De onderzoekers hebben de resultaten gecorrigeerd op eventuele achteruitgang in intelligentie door gebruik van alcohol of andere drugs.
Wim van den Brink, hoogleraar verslavingszorg aan het AMC, noemt de studie belangwekkend, maar zegt daarbij wel dat hij denkt dat de effecten van cannabis worden overschat. Hij vermoedt dat de boodschap van de wetenschappers iets te zwaar is aangezet.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.