Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Van der Laan: héél Nederland moet uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen

  •  
28-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
vluchtkerk300_02.jpg
Amsterdamse burgemeester vreest aanzuigende werking als alleen Amsterdam opvang uitgeprocedeerde asielzoekers regelt
Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten worden opgevangen. “Iedereen die op straat zwerft moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen.” Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan. Er is echter wel een voorwaarde: “Maar dit kan alleen als héél Nederland het doet. Voorzieningen voor iedereen, maar overal.”
De Amsterdamse burgemeester is opzoek naar een oplossing voor de uitzichtloze situatie waarin vele uitgeprocedeerde asielzoekers zich bevinden. Terug naar land van oorsprong kan niet, maar in Nederland zijn ze eigenlijk niet welkom. Ze vallen tussen wal en schip en zwerven daarom maar wat rond.
Van der Laan voert nu overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). De burgemeester werkt aan een voorstel voor een sobere ‘bed, bad en brood’-opvang, waar de uitgeprocedeerde asielzoekers ’s nachts terecht kunnen. Maar: “We zijn er pas als het kan van het Rijk, als we het geld hebben geregeld en als er gesprekken zijn geweest met de andere grote gemeenten”, aldus de burgemeester. Van der Laan vreest dat wanneer alleen Amsterdam dergelijke voorzieningen gaat treffen, het een aanzuigend effect zal hebben op asielzoekers die elders in het land verblijven.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.