17

Van der Laan wil tentenkamp asielzoekers oprollen

Uitgeprocedeerde asielzoekers protesteren al sinds oktober

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) wil een einde maken aan de demonstratie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp. Hij beraadt zich nog op een plan, maar vindt dat de situatie, bestaande uit 81 demonstrerende personen ‘zijn grenzen heeft bereikt’.

De uitgeprocedeerde asielzoekers zijn onder andere afkomstig uit Somalië, Soedan en Eritrea. Zijn zijn in protest gekomen tegen hun uitzet omdat ze vinden dat hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te gaan.

Van der Laan wil nu dat er een plan wordt getrokken op de asielzoekers uit de Amsterdamse wijk weg te krijgen:

Het demonstratierecht strekt immers niet zo ver dat een stuk openbare ruimte permanent in gebruik wordt genomen.”

Begin oktober bestond de groep nog uit 38 mensen, een paar weken later waren het er zestig en eind oktober 93. Novum telde dinsdag 81 personen. Van der Laan heeft eerder een maximum aangegeven voor het aantal mensen voor het protest vanwege de overlast voor de buurt. De opgerichte Stichting Vluchtelingen van de Straat, bestaande uit Amsterdamse kunstenaars, academici en architecten is inmiddels op zoek naar woonruimte voor de asielzoekers, maar heeft die nog niet gevonden.

Donderdag praat Van der Laan met de gemeenteraad over de kwestie en later deze week nog met Defensie. Pas dan zal de Amsterdamse burgemeester een definitief besluit nemen. De demonstranten hebben dan nog altijd de mogelijkheid naar de rechter te stappen als ze het niet eens zijn met zijn besluit.

NRC: Van der Laan: tentenkamp moet weg uit Amsterdam

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)