31

Van der Steur onder vuur door foto Volkert

Minister weigert interne nota aan Kamer te geven ... Oppositie heeft geen vertrouwen in functioneren van de bewindsman

De Tweede Kamer heeft geen goed woord over voor minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie inzake zijn optreden rond de foto van Volkert van der G. CDA, D66, PVV en ChristenUnie vragen zich af of de minister wel de geschikte persoon is om de noodzakelijke veranderingen binnen zijn ministerie door te voeren.

Update onderaan de tekst

De Kamer heeft de minister gevraagd de interne notitie van het Openbaar Ministerie over de foto van Van der G. te overleggen. De minister heeft op zijn beurt laten weten dat niet van plan te zijn. Volgens hem gebeurt dat nooit en zal hij daar nu geen uitzondering op maken. Het overleggen van interne notities zou de vertrouwelijkheid schenden waar het OM vanuit moet kunnen gaan, waardoor de instantie nooit meer intern vrijuit zou kunnen communiceren. 

Ook wil de Kamer van de minister weten hoe het toch kan dat zoveel partijen wetenschap hadden over de totstandkoming van de foto van Van der G, maar dat de minister en zijn departement van niets wisten. Op de vraag van Kamerlid Peter Oskam (CDA) of de minister wel van ‘het naadje en de kous wilde weten’, antwoordde de minister dat hij dat graag had willen weten, maar niet wist ‘dat er een kous was’. Ook wist de bewindsman vooraf niet dat er een uitzending van Brandpunt-Reporter aan het onderwerp gewijd zou worden. Hij heeft gezegd de uitzending ook nog altijd niet gezien te hebben. 

Het is niet de eerste keer dat Van der Steur de fouten van zijn ministerie moet verdedigen in het parlement. Eerder stond hij al voor de Kamer om verantwoording af te leggen voor fouten van zijn voorganger Ivo Opstelten rond de moord op Els Borst en de problemen bij de Nationale Politie. Het debacle rond de foto van Volkert van de G. is wel de eerste keer dat hij onder vuur ligt voor zijn eigen geblunder. 

Volgens D66 gaat de minister ‘van incident naar incident’ en kan hij zich niet nog een incident veroorloven. Regeringspartij PvdA is van mening dat het vertrouwen in de minister een deuk heeft opgelopen die moet worden hersteld. De partij pleitte al eerder voor een verkleining van het ministerie en dat de politie weer terug gaat naar Binnenlandse Zaken. Van der Steurs eigen VVD deelt die mening niet. Kamerlid Foort van Oosten schuift de schuld af op de ambtenaren op het ministerie. Volgens de VVD’er missen de ambtenaren de politieke antenne om in te schatten op welke manier de minister ingelicht moet worden. ‘Maar ik weet zeker dat de minister de afgelopen weken ook flinke lessen heeft geleerd. Laten we hem de kans geven om uit deze ellendebank iets moois te laten groeien.’

De minister heeft inmiddels excuses aangeboden aan de Kamer. Tijdens het debat noemde hij de gemaakte inschattingsfouten ‘onvoorstelbaar vervelend’.

Update 16:45
De Tweede Kamer heeft zich inmiddels neergelegd bij de excuses van Van der Steur, schrijft de NOS. Wel vinden verschillende partijen dat dit een laatste kans is voor de minister.
Tweede Kamerlid Peter Oskam (CDA) zegt: “Geen nieuwe lijken uit de kast”. D66-Kamerlid Magda Berndsen zegt: “De minister krijgt een gele kaart, hij kan zich nog nauwelijks fouten veroorloven” en Michiel van Nispen van de SP concludeert: “Eens, maar nooit weer”.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)