21

‘Van Geel vroeg bestuur CDA om vervanging Balkenende’

Kritisch Kamerlid Schreijer-Pierik klapt opnieuw uit school, nu in Tros Kamerbreed

De Kamerfractie van het CDA heeft fractieleider Pieter van Geel naar het partijbestuur gestuurd met de boodschap een vervanger te zoeken voor lijsttrekker Jan Peter Balkenende. Dat zei het al eerder kritische Kamerlid Annie Schreijer-Pierik zaterdag in radioprogramma Tros Kamerbreed

Door redactie Joop

Schreijer-Pierik kwam eerder deze week al in het nieuws met haar kritiek op Balkenende als nieuwe lijsttrekker. “Na drie seizoenen dezelfde jurk, is het tijd voor iets anders: een bloemetjesjurk”, zei ze onder meer. Dat kwam haar op kritiek te staan van de premier: “Dat zegt een vertrekkend Kamerlid. Afscheid nemen doet blijkbaar pijn.” In de Volkskrant stelde hij dat er maar “zes mensen” in zijn partij kritiek op hem hebben.

Schreijer-Pierik benadrukte in Tros Kamerbreed dat ze zeer zeker niet alleen staat met haar kritiek.

Het is duidelijk: mijn fractie heeft Pieter van Geel een duidelijk signaal meegegeven naar het partij toe.”

Daarop vroeg Kamerbreed uiteraard: Wat was dat signaal?

Het was steeds: Annie staat op een eiland, Annie staat alleen. Nou laat ik zo zeggen: als Kamerlid en 57 jaar doe je niet iets als je op een eiland staat. Daar staan een heleboel mensen achter. Ik heb een heleboel  telefoontjes van mensen, ook uit de top, gehad, maar niemand durft het te zeggen.”

Kamerbreed herhaalde de vraag: dus de fractie heeft tegen Van Geel gezegd: zeg tegen Balkenende dat hij beter kan stoppen?

Zo wil ik het direct niet verwoorden, maar signalen in de krant zijn niet altijd helemaal niet waar.”

Schreijer-Pierik, die uit de Kamer vertrekt omdat ze de maximale termijn van twaalf jaar anders overschrijdt, zegt hartklachten te hebben gekregen door alle ophef. “Afscheid nemen doet geen pijn, want twaalf jaar is twaalf jaar. Maar de manier waarop doet wel pijn. Zeker mijn partij zou dat op een nette manier moeten doen.”

In dezelfde uitzending reageerde vertrekkende GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik op de interne kritiek over Balkenende. “Als ik dit zo hoor, is het een kwestie van weken tot er een nieuwe lijsttrekker komt bij het CDA.”

Zelf verwacht Schreijer-Pierik niet dat dat gebeurt. Volgens haar blijven straks op het partijcongres “de rijen gesloten” en wordt Balkenende’s aanwijzing tot lijsttrekker gewoon massaal geaccepteerd.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)